Esmaspäeval saatis rahandusministeerium esimesele kooskõlastusringile riigi eraõiguslikes juriidilistes isikutes osalemise seaduse eelnõu.

Spordialaliidud on tagajalgadele ajanud paragrahv 11, millest eelnõus on kaks varianti — rahandusministeeriumi nägemus ja alternatiiv. Esimene ehk karmim variant sündis Tõnis Paltsu soovil ning see keelustab riigifirmadel toetuste jagamise sootuks. Teine, laiem variant sündis pärast Paltsu konsulteerimist valitsuskabinetiga ning lubab spondeerimisega siiski tegelda, kui see on kirjas nõukogu kinnitatud sponsortegevuse põhimõtetes ja iga üksikjuhtum on kooskõlastatud osalust valitseva ministri ja rahandusministriga. Eelnõu järgi peab ettevõte määrama ka piirsumma, kui palju võib majandusaasta jooksul toetusteks jagada.

“Ametnikuna pooldan ma esimest varianti,” kommenteeris seaduse üks koostajatest, rahandusministeeriumi finantspoliitika osakonna ettevõtluse talituse juhataja Hjalmar Liivik. “Tegelikult on ju raha jaotamise mehhanism riigieelarve — kui firma sponsorlusega ei tegele, on kasum suurem ja eelarvesse laekub dividendidest rohkem raha. Praegu on riigifirmade nõukogud toetuste jagamisel otsuseid teinud suvaliselt ja enda huvidest lähtuvalt.”

Üks heldemaid annetajaid, Lennuliiklusteeninduse AS on selle aasta eelarvesse kavandanud toetusteks 930 000 krooni. Kolmandik summast peaks kuluma spordi, kolmandik tervishoiu ja viimane osa hariduse ning kultuuri, soositumalt aga lennunduse arendamiseks. “Enam me toetusi nii heldekäeliselt kindlasti ei jaga,” ütles Lennuliiklusteeninduse ASi nõukogu esimees Andres Uusma, kes parasjagu rahandusministeeriumi juhtnööride ja eelnõuga tutvus. “Samas seda teed me ka ei lähe, et toetamise täiesti ära kaotame.”