Kõigile 1983. aastal või hiljem sündinutele on tööle minnes teise pensionisambaga liitumine kohustuslik. Mai lõpuks peavad oma valiku tegema need noored, kes on tööle asunud enne juunikuud. Alates juulikuu palgast hakkab minema 2% nende brutosissetulekust teise samba fondi, millele riik lisab 4% sotsiaalmaksu arvel. Liitumisavalduse esitamata jätmisel loosib EVK kõigi konservatiivse strateegiaga fondide seast suvalise välja. Sada protsenti võlakirjadesse investeerivaid fonde pakuvad kõik kuus turulolijat.

Masinatehases praktikal olevad Tallinna Tööstushariduskeskuse lõpetajad pensionile veel ei mõtle ning sammastest kuigi palju kuulnud pole. “See on nii keeruline ja ma ei ole sest eriti midagi kuulnud,” nendib 1983. aastal sündinud Magnar Hinrikus. Kogumispensionist ei ole midagi kuulnud ka tema kursusekaaslased.

Rahandusministeeriumi hinnangul siseneb tänavu tööturule 3000 noort, järgmisel aastal aga juba 5000.

InBro & Partnersi kindlustusmaakleri Mari Marksoni sõnul pole ükski noor veel nõu küsima tulnud, küll aga on ühendust võtnud firmade personalijuhid, kelle juurde värsked tööleminejad on abi küsima tulnud. “Minu kogemuse järgi, kui tegu on millegi kohustuslikuga, siis ei vaevuta eriti teemasse süvenema,” räägib Markson. “Loosikatlasse sattumise oht aga on selles, et kui see fond ei sobi, siis vahetamine on kulukas ning raha on paigutatud juba valesse kohta. Pigem pühendada see pool tundi ja enda eelistus välja selgitada.”