“See on spetsiaalselt korraldatud aktsioon meie vastu,” võttis Lukoil Eesti peadirektor Vladimir Kleiner viimaste kuude sündmused kokku. Kleiner märkis, et ühed ja samad inimesed on seotud nii 16 miljoni kroonise kahju tekitamisega firmale kui ka süüdistuste levitamisega, et Lukoil müüb solkkütust.

“Seal taga peituvad väga mõjuvõimsad isikud,” ütles Kleiner, kuid ei soovinud täpsemaks minna. “Nende sooviks on praegu Lukoilile ärategemine, meie väljatõrjumine. Info, et Lukoil on justkui seotud solkkütusega, ei tulnud ajakirjandusse tolli algatusel.”

Üheks võtmetegelaseks tehingus, mille käigus peteti Lukoililt välja 16 miljoni krooni eest kütust, võib nimetada Eduard Beilinsoni, kes on ajakirjanduse kaudu saanud tuntuks kui inimene, keda süüdistatakse seotuses Saaremaa kaudu toimunud mastaapse salakütuseäriga aastatel 2000–2001. Beilinsonidega seotud OÜ Penta Trade jättis Lukoili tarnitud kütuse eest tasumata. Kuna tegemist on ettevõttega, keda telefoniandmebaasidest ei leia, puudub tal ka vara, millega võlga tasuda. Seetõttu ei ole Lukoilil mõtet Penta Trade’i vastu pankrotiavaldust esitada.

OÜ Penta Trade nõuab pankrotihaldur Terje Eipre andmetel omakorda 13,5 miljoni kroonist võlga oma tütarettevõttelt, OÜ-lt Oktaan-Ekspert. Selles firmas on 1. detsembril välja kuulutatud pankrot. Seega on Lukoilile tasumata jäänud summad liikunud riiulifirmasse, mis on omakorda esitanud nõude pankrotis ettevõtte vastu.