Tegemist on esimese märgiga, mis ühendab nii tootja, töötleja kui ka jaemüüja n-ö ühe mütsi alla.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles tänasel märgistust tutvustanud pressikonverentsil, et toidu hinna tõusu puhul uuritakse tihti, kes hinda tõstab ning kui palju - kuidas jaguneb ahelas tootja-töötleja-kaupleja kasumimarginaal ning tihtipeale ei ole sellest ahelas head koostööd.

"Praegune algatus on juba selles mõttes positiivne, et kogu ahel ühiselt muretseb n-ö lõpptulemuse eest ja on võtnud ühiselt midagi ette," sõnas Seeder.

Seedri sõnul kasvab nii Eestis kui ka Euroopas laiemalt anonüümse kauba osakaal. "Tarbijal on järjest raskem välja selgitada toorme päritolu, tööstust, kes toorme on töödelnud. See muutub järjest keerulisemaks ja ma ütleks, et kohati on olukord jõudnud selleni, et parteide rahastamine on läbipaistvam kui toiduainete märgistamine," rääkis Seeder, mistõttu ei ole olukord tema hinnangul kiita ning seda tuleks muuta.

"Antud algatus on suunatud sellele, et tarbija saaks informatsiooni tooraine päritolu ning tooraine kohta," lausus Seeder.

Minister lootis, et piimatööstuse koostöökogu, Maag Piimatööstuse ja Rimi ühisalgatusest võtavad vedu teisedki tootjad-töötlejad-kaubandusketid ning märgistus leviks peale piima ja piimatoode teistelegi toidukaupadele.

Eesti piim on kõrge kvaliteediga

Rimi Eesti Foodi ostudirektor Vaido Padumäe ütles uuest märgist rääkides, et väga oluline on teadvustada Eesti piima kõrget kvaliteeti. "Eesti tarbijad ei pruugi teadagi, et Eesti piim on kõige kvaliteetsem piim Euroopas," sõnas ta.

Näiteks eelmisel aastal Eestis kokkuostetud toorpiimast kuulus 98,6 protsenti eliit- või kõrgemasse sorti.

"Me oleme saanud palju tagasisidet selle kohta, et meie omamärgitooted, mida meie kaupluseriiulitelt võib osta, ei teavita klienti tihtipeale sellest, kust tegelikult see toode pärit on. Me teame, et piimatoodete puhul pööravad inimesed väga suurt tähelepanu sellele, et toode oleks kodumaine, et see oleks kõrge kvaliteediga. Selletõttu me arvame, et on väga oluline seda (kodumaist päritolu ning kvaliteeti - toim) klientidele tõesti ka teadvustada," sõnas Padumäe.

Maag Piimatööstuse juhataja Valdis Noppel lausus, et senikaua on kõik hästi, kuni kõik saavad oma asjadega hakkama ja on teineteisele vajalikud. "Kui keegi hakkab sellest ahelast elama kellegi arvelt, siis see pikas perspektiivis on kogu ahelale kahjulik," sõnas ta.

Uue märgistusega piimapakid on Rimides ja Säästumarketitest juba müügile jõudnud.

Fotod tänaselt pressikonverentsilt: