“Las ta arvab, et see on Saaremaal toodetud juust, jõudu talle,” ütles ASi Estover Kaubanduse nõukogu liige Ago Teder vastuseks küsimusele, kas tegemist on tarbija eksitamisega. “Meie müüme kaubamärki, pole oluline, kus see juust toodetud on.”

Teisipäeval tõi Estover Kaubandus Leedust 7000 tonni Gouda juustu, mis pakendatakse väikepakenditesse ning paisatakse Saaremaa juustu nime all kaubandusse.

Samuti müüb Estover Lätist pärit Vene juustu ning Leedust pärit Hollandi juustu. Imporditud juustudel on peal küll nende Leedu või Läti tootjate sildid, kuid need on nii väiksed, et esmapilgul neid ei märka.

Kuna imporditud juustu kilohind on umbes 10 krooni odavam kui siin toodetud juustul, on Estoveri selline tegevus ajanud vihale kohalikud juustutootjad ning teised juustu hulgimüüjad. Leedust toodava juustu kilohind on umbes 38 krooni, koha peal toodetava juustu omahind aga 48 krooni kilost.

“Selline tegevus häirib meid väga, kuid me veel kohtusse ei lähe, esialgu tahame ostjaid vaid informeerida, mida nad Eestis toodetud juustu pähe tegelikult ostavad,” rääkis Saaremaa liha- ja piimatööstuse peadirektor Ahti Viilup. “Selline tegevus ei ole eetiline, see on rahva petmine.”

“Kui nad toovad sisse Gouda juustu, mis siin Saaremaa juustuks muutub, on see sama umbes nagu ma ostan Honda ja panen sellele Mercedese märgi külge,” ütles tulundusühistu E-Piim turundusjuht Meelis Lepp.

“Saaremaa juustu armastavad eriti soomlased ja just sellepärast, et nad peavad seda Saaremaal toodetud juustuks.”

“Alates poolest jaanuarist on Eestisse toodud väga palju Läti ja Leedu juustu,” ütles ASi Võru Juust juhiabi Karin Mäe. “Tõenäoliselt ei saaks importijad seda kuigi edukalt müüa, kui nad seda ümber ei pakiks ja ei jätaks muljet, et müüvad Eestis toodetud juustu.”

Karin Mäe sõnul häirib importijate selline käitumine väga juustutootjaid. “Nad võivad ju juustu sisse tuua, kuid müügu seda õige nime all, mitte nii nagu praegu, kus Leedu Atletas muutub poes sujuvalt Atleet-juustuks,” ütles Mäe.

Juustu hulgimüüja OÜ Juustukaubandus turundusdirektor Tiit Kurvits ütles, et ka nemad on toonud Leedust juustu, kuid seda müüakse siin ka Leedu juustu Venta nime all.