Kiili-jaht algas Kuressaares juba neljapäeval, kui algas kohtuistung Vello Kiili vastu algatatud kriminaalasjas. Peale Kiili oli kohtusse kutsutud kannatanu ja tunnistaja Matti Westerholm (61), kes oli kandnud kokku üle poole miljoni krooni kahju, kui andis Kiilile raha ja ei saanud vastu lubatud mereäärseid maatükke.

Tunnistajana olid kutsutud Karksi-Nuia mees Kalju Mäetamm (65), kelle allkirja oli Kiil võltsinud, ja saarlane Linda Keskküla, kelle allkiri oli samuti järele tehtud.

Istungi alguseks, neljapäeval kella 10ks, olid maakohtu suurde saali kohale tulnud Helsingist ligi 300 kilomeetri kauguselt Westerholm, Lõuna-Eestist 250 kilomeetri kauguselt Mäetamm ja Linda Keskküla esindajana tema poeg Andrus Keskküla (40), kes elab Saaremaa teises otsas. Ainus, keda polnud, oli Vello Kiil, kelle kodu asub kohtumaja nurga taga, 300 meetri kaugusel.

Kohtunik Kristel Pedassaar tegi teatavaks, et Kiil oli päev varem, kolmapäeva pärastlõunal toonud kohtusse arstitõendi, et viibib kodus angiiniga nn ambulatoorsel ravil. Tõendi oli välja andnud Kiili perearst Triin Nirgi, kes töötab erakliinikus AS Hanvar, mille üks omanikke on Kiili õde Varje Haavel.