“Lätlastele meeldib meie kontori tüdrukute väitel väga Saaremaa loodus. Tegemist on saarega, mida neil omal pole, kivised rannad, kadakad, võimalus eralduda ja puhata,” loetles reedel Ventspilsis viibinud SSC Ferries OÜ juht Anu Lomp saare plusse.

Lombi juhitav Saaremaa Laevakompanii tütarfirma SSC Ferries OÜ veab juba kolmandat suve lätlasi neli korda nädalas Ventspilsist Saaremaa Mõntu sadamasse. Pooleteisttunnise reisi võttis esimesel aastal ette üle 15 000 reisija ja eelmisel aastal juba rohkem kui 17 500 inimest. Sel aastal loodab Lomp teenindada 20 000 reisijat, kuigi maikuu on olnud tagasihoidlikum kui mullu, mil tehti suuri sooduskampaaniaid.

Laevaliin avati lätlaste algatusel

Kuigi Saaremaa Laevakompanii üritas juba 1999. aastal pidada ühendust Läti ja Saaremaa vahel, ei tasunud see end ära ning praegune liin avati lätlaste initsiatiivil.

“Kui Ventspilsi sadam väga jõudsalt arenema hakkas, tekkisid neil sidemed Mõntu kui kõige lähema Saaremaa sadamaga ja sealt edasi juba konkreetsem koostöö, millesse kaasati Saaremaa Laevakompanii,” rääkis Lomp.

“Lätis pole saari. Seega on Saaremaa külastus emotsionaalne,” iseloomustas lätlaste huvi ühte külge lennufirma airBaltic korporatiivsuhete asepresident Janis Vanags.

Lennureisid kaks korda nädalas

Alles kuu eest avas lennufirma otseühenduse Riia ja Kuressaare vahel. Linnade vahel saab lennata neljapäeval ja pühapäeval.

“Avastasime huvitava trendi, et spaa- ja terviseturism on kasvamas ja Saaremaa on selles suhtes väga atraktiivne,” põhjendas Vanags liini avamist. Huvi tunnevad Skandinaavia turistid, kuid ka lätlased.

“Mul elab Saaremaal sõber Hannes. Kui tahan teda suvel külastada, kulub sadamasse sõiduks paar tundi. Reeglina jään ka esimesest praamist maha. Kokku kulub Riiast Kuressaarde sõiduks 5-6 tundi, samas kui lennukiga näen õhku tõustes Saaremaad kohe ja olen 40 minutiga kohal,” rääkis Vanags isiklikust kogemusest.

Esialgu on plaanis otselennud vaid suvel, kuid Vanagsi sõnul võidakse see üle vaadata. Kuna liin on avatud alles kuu aega, on hinnanguid Vanagsi sõnul veel vara anda.

“Taasiseseisvumise aegu tormasime kõik avastama Euroopat ja ülejäänud maailma. Nüüd on jälle aega käia ka naabrite juures,” ütles ASi Kuressaare Sanatoorium juhatuse esimees Toivo Ast, meenutades nõukogudeaegset Roomassaare-Riia tiiburiliini.

Sanatoorium loodab turiste Lätist ka talvel

Aastas ligi 1300 lätlast teenindava sanatooriumi juhi sõnul teevad nad Saare maavalitsusega ja airBalticuga koostööd, et avatud lennuliin püsima jääks.

“Igasugune turismi elavnemine mõjutab positiivselt majandust ja elu Saaremaal. Seda näitab üha uute spaade kerkimine,” ütles Ast. “Meie lähim kultuuri- ja majanduskeskus on alati olnud Riia.”