“Eraisiku käest auto ostmise versioon tekkis tõenäoliselt järgmiselt:…,” kirjutas Edgar Savisaar eile ajakirjanikule saadetud e-kirjas. “Minu abikaasa Vilja Savisaar pöördus oma tuttava Nissani esindaja Leho Siimseni poole palvega leida mulle sobiv auto. Leho Siimsen vastas, et tema auto just on müügis ja pakkus seda. Kuna Leho Siimsen on Eru küla elanik nagu meiegi ja ma olin teda selle Nissaniga korduvalt külas ringi sõitmas näinud, ei tekkinud meil küsimust sellest, kas tegu on Siimseni isikliku autoga või Nissani esinduse proovisõiduautoga. Ega minu jaoks siin mingit vahet ei olnudki. Kuna aga Äripäevale osutus see küsimus nii tähtsaks, siis on mul hea meel, et asi selgemaks sai.”

Maastur oli Nissani salongis müügis ja Hansaliisingu hingekirjas, Savisaar ostis auto Ühisliinguga ja samas teatas Savisaar ajakirjandusele, et ostis selle eraisikult.

Juhul, kui maastur oleks olnud ühe liisingu omandusest teise omandusse minemise vahel lühikest aega eraisiku valduses, oleks tekkinud küsimus, kas eraisik ostis auto salongist sama hinnaga, millega müüs Savisaarele.

Seda, et Savisaar tõesti ei ostnud autot eraisikult, kinnitab fakt, et autoregistrikeskuses on auto olnud arvel esmalt Hansaliisingu ja seejärel Ühisliisingu nimel. Rohkem omanikke autol pole olnud.

Nissan Balti müügi vanemkonsultant Priit Kork seletas, et Nissan Balti ostis auto Hansaliisingult välja ja vormistas selle Ühisliisingule. “Eraisikut vahel polnud,” ütles Priit Kork.

Kork ei teadnud vastust küsimusele, kas oli olemas hinnavahe, kui firma ostis auto Hansaliisingult välja ja müüs edasi Savisaarele. “Tehing vormistati kõrgemal pool,” ütles Kork.

Nissan Balti president Leho Siimsen: “Võin vaid öelda, et müügihind oli loomulikult kõrgem kui Hansaliisingult välja ostetud auto jääkväärtus.”

Kõnealune maastur Nissan Patrol oli käesoleva aasta algusest autosalongi proovisõidu auto, kuni kaks nädalat tagasi Tallinna linnapea, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar selle ostis.

Savisaar on öelnud, et auto maksis alla 500 000 krooni. Linnapea peab avalikustama liisingumakse suuruse majanduslike huvide deklaratsioonis. Korruptsioonivastase seaduse kohaselt peavad kõrged ametiisikud ühe kuu jooksul avalikustama olulised muudatused varanduslikus seisus.

Edgar Savisaar: “Majanduslike huvide deklaratsiooni täpsustamise vajadust arutavad praegu juristid, kuna üldse pole kindel, kas seadus seda minult nõuab. Aga sellest edaspidi.”