Ligi 20 hektarit maad asub Rae vallas Jüri asula lähistel kommivabriku Kalev uue tööstuskompleksi taga.

“Valla ootus on, et sinna tuleks tootmishoone, kus saaksid tööd kohalikud elanikud,” ütles Rae vallavanem Raivo Uukkivi. Ta möönis, et lõpliku otsuse teevad siiski omanikud ja vallaga nad nõu pidama ei pea. Kohustus on vaid kinni pidada maa sihtotstarbest, tegemist on maatulundusmaaga.

30. augustil võttis Rae vallavalitsus vastu korralduse, millega tunnistati Rae vallas toimunud enampakkumise võitjaks Fixor Holding, mis on Edgar Savisaarele kuuluv kinnisvarafirma ning mida juhib Savisaare poeg Erki Savisaar.

Kirjaliku enampakkumise tulemusel leidsid uue omaniku Kivipõllu ja Kivimaa kinnistud. Pakkumise tegi ka tarbijate keskühistu ehk ETK, kes pakkus alghinda 100 krooni ruutmeetrilt. Rae vallavanem Uukkivi ütles, et vald eelistas Fixor Holdingut, sest nende lubatud hind oli kõrgem.

ETK hinnapakkumine jäi 20 miljoni krooni piiresse.

Keskerakonna liige Uukkivi kinnitas, et erakonna esimees pole temaga tehingu asjaolusid arutanud. “Edgar Savisaare firma pole meie vallas uustulnuk, nad on meil varem elamuehitusega tegelenud.”

Enampakkumisel jäid müümata kaks kinnistut, mille müügiks kuulutas vald septembri alguses välja uue enampakkumise.

Fixor Holdingu omanikult Edgar Savisaarelt polnud eile võimalik tehingu kohta kommentaare saada. Savisaar edastas Äripäeva küsimused oma pojale Erki Savisaarele.

Fixor Holding ei ole veel maad omandanud ja lepinguid sõlminud, kuna käivad läbirääkimised laenu võtmiseks, et seda ostu finantseerida, kirjutas Erki Savisaar eile Äripäevale saadetud e-kirjas. “Ma ei saa isegi kinnitada, kas me need maatükid omandame,” märkis ta ja lisas, et see selgub kahe nädala jooksul.

Erki Savisaare sõnul on Fixor Holding loodud eesmärgiga teenida kasumit ja selleks saigi konkursil osaletud. “Kui me need maatükid omandame, siis hakkame seal tegelema kinnisvaraarendusega,” lisas ta.

Viimastel nädalatel on Fixor Holding pälvinud tähelepanu sellega, et Keskerakonna esimehe omanduses oleval firmal õnnestus Keila-Joa endises valitsuse suvilate kompleksis osta kommivabriku Kalev kinnisvarafirmalt 500 000 krooni eest maja ja ligi 3000ruutmeetrine kinnistu. Laidoneri villa nime all tuntud maja turuväärtus on kahe ja kolme miljoni krooni vahel.

Tänavu suvel asutas Edgar Savisaar koos jurist Martin Krupiga veel ühe firma. Tavaliselt ei esinda Martin Krupp äritehingutes iseennast, vaid mõnd tundmatuks jääda soovivat ärimeest.

Keila-Joa arendaja kohtus Savisaarega

Eile keskpäeval tabas Äripäeva fotograaf Skanska EMV juhi ning Keila-Joa suvilakompleksi endise arendaja Jaanus Otsa sisenemas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hoonesse, kus ta kohtus minister Edgar Savisaarega.

Otsa sõnul oli Savisaarega kohtumise teemaks Maardus seisma jäänud tee-ehitus, mille tellija on maanteeamet ja mida rahastatakse Euroopa Liidu tõukefondidest. “Kohtumise eesmärk oli, et Skanska kindlasti lõpetaks töö käesoleval aastal, kuigi sooja aega tööde lõpetamiseks pole enam palju jäänud,” rääkis Otsa.

Erinevalt eile toimunud minister Savisaare teistest kohtumistest, nt laevafirmade esindajatega, Telekomi suuromanike esindajatega ning Maardu linnapeaga, ei olnud ministeeriumi kodulehel olevas ministri päevakavas kirjas, et ta kohtub ka ühe Eesti suurima ehitusettevõtte juhiga.

Jaanus Otsa on mees, kes koos Kalevi omaniku Oliver Kruudaga ostis kaks aastat tagasi riigilt Keila-Joa suvilate kompleksi ja asus seda arendama. Kompleksi ostnud Kalev Real Estate Companys kuulus esialgu Kalevile 60 protsenti ja Skanska EMV-le 40 protsenti aktsiatest.

Kuigi Skanska EMV osalus oli ühisfirmas väiksem, oli Skanska selles firmas Keila-Joa suvilate kompleksi ostu vedaja. Sellele on viidanud müüki korraldanud Riigi Kinnisvara ASi tollane juht Enn Teimann. Ta märkis ühes intervjuus, et enne konkurssi käisid Keila-Joa vastu huvi tundmas eelkõige Skanska, mitte aga Kalevi esindajad.

Minister Edgar Savisaar on praegu terava tähelepanu all seoses soodsa ostuga, kus temale kuuluv Fixor Holding omandas möödunud aasta lõpus Kruuda ja Otsa juhitava ettevõtte käest kinnistu selles samas Keila-Joa suvilate kompleksis. Nimetatud ostutehingu sooritamise ajal oli Kalev Real Estate Company omanikuks ka Jaanus Otsa juhitud firma.

Käesoleva aasta alguses müüs aga Skanska EMV oma osaluse Kalev Real Estate Companys ära Kalevile ja nüüd kuulub see ettevõte täielikult kommivabrikule. Kalev maksis 40 protsendi aktsiate eest Skanska EMV-le kokku 25,2 miljonit krooni.

Kruuda ja Otsa suutsid Keila-Joa suvilakompleksi erastamisel üllatada kompleksi osta soovinud teisi Eesti äriliidreid sellega, et pakkusid märgatavalt kõrgemat hinda. Kalev Real Estate Company ostis kompleksi 52,7 miljoni krooniga. Suvilakompleksi alghind oli 26 miljonit krooni. Näiteks Toomas Annuse juhitud Merko Ehitus pakkus 33,8 miljonit ja Anatoli Kanajevi juhitav ettevõte 32,15 miljonit krooni.