Savisaar soetas endale paar nädalat tagasi uue Nissan Patroli, mida käis isiklikult Nissani esinduses ka vaatamas. Linnavalitsuse pressiteenistusest kinnitati aga, et auto müüs eraisik.

Esinduses oli auto Hansaliisingu hingekirjas, Savisaare autovahetust aitas rahastada Ühisliising. Leping vormistati ümber. Samas väidab Tallinna linnavalitsus, et auto osteti eraisikult, kes pidi sellisel juhul olema auto omanik väga lühikese aja.

“Auto müüs Savisaartele Nissani esindaja Leho Siimsen,” vahendas Tallinna linnavalitsuse pressiteenistuse juht Allan Alaküla.

“Mina kasutasin seda tõesti tihti,” ütles Nissan Baltiku president Leho Siimsen. Ta kinnitas, et on olnud vaid auto kasutaja, kuid pole olnud mingil moel selle omanik. Edgar Savisaare uus auto Nissan Patrol oli olnud käesoleva aasta algusest Nissani esinduse proovisõidu auto.

“Auto valis Vilja Savisaar, kes tunneb auto senist kasutajat,” ütles Allan Alaküla. Äripäevale teadaolevalt käis ka linnapea autot vaatamas salongis enne ostuotsuse tegemist.

Täpset auto hinda ei õnnestunud välja selgitada. Linnavalitsuse pressiteenistuse juht Allan Alaküla kinnitas, et auto maksumus oli alla 500 000 krooni. “Müügi summat ma ei saa avalikustada, kuid linnavalitsuse väide, et auto hind on alla 500 000 krooni vastab tõele,” ütles Toomas Püvi, Nissaneid müüva Fakto Auto müügijuht.

“Kõik auto liisimisega seonduv kajastub täpsemalt linnapea majanduslike huvide deklaratsioonis täpselt sel määral nagu seadus seda ette näeb,” ütles Alaküla soovimata täpsustada sissemakse suurust, liisinglepingu pikkust, ostu summa suurust ja igakuise makse suurust. Linnapeaga Äripäeval ei õnnestunud rääkida.

Majanduslike huvide deklaratsiooni täpsustuse peab Savisaar esitama kuu aja jooksul, sest vastavalt korruptsioonivastasele seadusele on linnapea kohustatud teatama olulistest muudatustest varanduslikus seisus.

Äripäevale teadaolevalt oli dzhiip varustatud lisaseadmetega, mida auto standardvarustuses pole. “Nissan Patrol on oma hinnaklassis üks turvalisemaid. Hinna ja kvaliteedi suhe on paigas,” põhjendas Toomas Püvi, miks võiks linnapea just selle auto osta.

Edgar Savisaare eelmine auto 1997. aastal samuti Ühisliisingust liisitud maastur Ford Explorer on müügis.

Ka varem on Tallinna linnapea Edgar Savisaarel olnud mitmekesised rahalised suhted eraisikutega.

1999-2001. aastatel oli linnapeal 1,24 mln krooni suurune laen väliseestlasest ettevõtjalt Ervin Hoppilt, kes on napisõnaliselt kinnitanud, et laen on tagasi makstud.

2001. aasta kevadel müüsid perekond Savisaared 3 mln krooni eest maha oma Tallinnas Nõmmel asuva maja. Maja ostis offshore firma. Savisaare kinnitusel on ostu taga Shveitsi investor, kelle nimi pole siiani teada.

Maja kasutavad perekond Savisaared tänaseni. Muutmata on majale seatud 2 mln krooni suurune hüpoteek Vilja Savisaare kasuks, mis tähendab, et maja omanik ei saa maja müüa ilma Vilja Savisaare nõusolekuta.