Kinnistusametist selgub, et Vilja Savisaarele kuulunud Olevi tänav 24 maja müügiga Domex Kinnisvarale on seatud ka kahe miljoni kroonine hüpoteek maja müüja ehk Vilja Savisaare kasuks. Hüpoteek tähendab sisuliselt seda, nagu oleks Vilja Savisaar andnud maja uuele omanikule 2 miljonit krooni laenu temalt endalt maja ostmiseks. Hüpoteek kehtib siiani.

Tänu hüpoteegile ei saa ilma Vilja Savisaare nõusolekuta uus omanik maja müüa või seda panti panna laenu võtmiseks.

Vilja Savisaare ütlust mööda seati hüpoteek tema kasuks, sest notariaalse tehingu sõlmimise hetkel polnud teine osapool raha ära maksnud. Müügitehing toimus 16. märtsil ja samal päeval esitati teatis omaniku vahetuse kohta ja hüpoteegi seadmise kohta kinnistusametile, kanne tehti kaheksa kuud hiljem novembris.

Vilja Savisaar kinnitas kolmapäeval, et on kolm miljonit krooni maja müügi eest kätte saanud. Ta nimetas näpukaks seda, et veel kaks aastat hiljem on majale seatud hüpoteek maha võtmata. “Minu tegemata jätmine,” ütles Savisaar.

Maja uus omanik ei ole tundnud huvi hüpoteegi kustutamise vastu, tegelikult on uus omanik seni teadmata. Nii maja ostjat Domex Kinnisvara kui ka müüjat, perekond Savisaart, esindas advokaat Üllar Talviste. Savisaarte maja ost on ainuke tehing, mis firma on teinud. Domexi omanik on offshore-firma.

Üllar Talvistelt ei õnnestunud kolmapäeval kommentaari saada.

Vilja Savisaar elab Olevi tänava majas siiani. “Meile on oluline, et Tallinnas oleks elamine seni, kuni laps koolis käib,” selgitas Savisaar. Suvel 2001 pärast müügitehingut lubas ta välja kolida sama aasta lõpuks.

Tänu sellele, et Savisaared on Olevi tänava majja sisse kirjutatud, said nad Tallinnas valimistel kandideerida.

Detailid siiski ei näita, et Savisaared plaanisid linnamajast kolimist, sest mõned kuud enne maja müüki lasi Edgar Savisaar maksta Leonid Apananskil terve 2001. aasta eest Olevi tänava maja kindlustusarve, mis oli üle 17 000 krooni. Savisaar on maksnud ka käesoleva aasta kindlustusarve.

Olevi tänava maja müük kerkis päevakorda 2001. aastal, kui Edgar Savisaar oli majanduslike huvide deklaratsiooni kohaselt maksnud tagasi aastate eest eraisikult võetud laenu 1,24 miljonit krooni.

Savisaared kinnitasid, et maksid võla tagasi rahast, mis nad said Olevi tänava maja müügist.

Maja ostis Domex Kinnisvara 16. märtsil 2001. aastal kolme miljoni krooni eest.

Aasta pärast tehingut uuris selle seaduslikkust Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise komisjon, kes tõdes, et tehingus pole tegemist korruptsiooniga. Edgar ja Vilja Savisaar ei ole tehingut tehes kuritarvitanud ametiseisundit. “Muude asjaolude uurimine ei kuulunud komisjoni pädevusse,” ütles endine komisjoni liige Lauri Vahtre.

Komisjoni uurimistöö tulemusel selgus, et Edgar Savisaarele oli 1,24 miljoni krooni suuruse laenu andnud pankrotistunud firma Ookean väliseestlasest eksjuht Ervin Hopp, kes kinnitas Riigikogu komisjonile saadetud lakoonilises kirjas, et on väljalaenatud raha tagasi saanud.

Vilja Savisaar: see oli lihtsalt näpukas
Telefoniintervjuu Vilja Savisaarega

Tere, üks vana teema huvitab, teie Olevi tn 24 maja müük. Kas te olete raha maja müügi eest kätte saanud?
Muidugi, seda on ju ammu räägitud. Miks te seda küsite? Loomulikult puudutab see minu abikaasa kohtuprotsessi.

Majale on seatud hüpoteek Teie kasuks, mis tähendab, et Te olete kellelegi laenu andnud?
Te olete hüpoteegi sisust valesti aru saanud. Notariaalse tehingu sõlmimisel polnud teine osapool raha ära maksnud ja sellepärast seati hüpoteek minu kasuks.

Hüpoteek on siiani Teie kasuks?
See on lihtsalt näpukas. Minu tegemata jätmine.

Te ju elate ikka veel Olevi tänaval?
Elan, mul on rendileping maja omaniku, Domex Kinnisvaraga.

Kui palju Te renti maksate?
See on isiklik küsimus. Ma ei sooviks anda aru oma tarbimisharjumustest, aga me maksame kommunaalteenuste eest, elektri eest vastavalt arvele.

Ma saan aru, et Te maksate kulud, mis on vajalikud maja ülalpidamiseks, näiteks kindlustuse?
Kindlustuse maksame. Me kasutame seda maja nii kaua, kui vaja. Meile on oluline, et Tallinnas oleks elamine seni, kuni laps koolis käib.

Maja ostjat Te ikka ei tea?
See pole minu küsimus. Minul on rendileping sõlmitud Domex Kinnisvaraga, keda esindab advokaat Üllar Talviste.

Te olete kindlasti Talviste käest küsinud, et kes maja ostis?
Muidugi olen küsinud, kuid see pole arutelu teema, mida ma teile ütleks. Küsige Talviste käest.

Kolme miljoni krooni päritolu on teadmata

Avalikkusele on seni teadmata isiku nimi, kellelt tuli kolm miljonit krooni perekond Savisaarele Olevi tänava maja eest. Maja ostis Domex Kinnisvara. Hoolimata sellest, et firma nimi viitab kinnisvaraäriga tegelevale ettevõttele, on tehing Savisaarte majaga sellel firmal ainuke.

16. märtsil 2001. aastal toimunud ostu ja müügi tehingu ajal esindas nii ostjat kui ka müüjat advokaat Üllar Talviste. Ostja, Domex Kinnisvara omanikku oli võimatu tuvastada, sest Üllar Talvistel olid esitajaaktsiad.

2002. aasta suvel äriregistrisse laekunud Domexi majandusaruandest selgus, et firma oli võtnud 2001. aastal kolm miljonit krooni laenu, mis 2002. aastal vormistati firma aktsiakapitaliks. Savisaarte maja on ka Domexi aktsiakapital.

2001. aasta suvest on Domexi juhataja Martin Krupp. Fakt, et Krupi nimel on äriregistris 215 firmat, võib viidata sellele, et tegemist on tankistiga. Krupp ei soovinud eile Äripäevaga suhelda.

2002. aastal loobus firma esitajaaktsiatest ja esitles omanikuna offshore-firmat Simoon Real Estate Inc, mille esindaja on Martin Krupp. Simoon Real Estate’i ainuke kontakt on postkast Šveitsis. Et tegemist on offshore-firmaga, siis on võimatu tuvastada selle omanikke. Hüpoteetiliselt võib olla Simoon Real Estate’i omanik ka perekond Savisaar.