“1. juulil jõustuva tolliseadustiku rakendussätetega muudetakse mitmeid maksuseadusi, sealhulgas kütuseaktsiisiseadust,” ütles rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna tollitalituse juhataja Marge Niit.

Muudatus lisab Niidu sõnul seadusesse maksuvaba kütuse kasutamise tingimused. Maksuvabalt imporditud kütust ei tohi kasutada muus sõidukis kui selles, millega kütus imporditi. Samuti pole seda lubatud sõidukist välja võtta ega ladustada, välja arvatud sõiduki remondi ajal. Isik, kelle suhtes maksuvabastust kohaldatakse, ei tohi kütust tasu eest ega tasuta üle anda. “Vastasel korral tekib isikul kütuseaktsiisi maksmise kohustus ja selle mittetäitmisel nõutakse maksusumma sisse maksukorralduse seaduse alusel,” lausus Niit.

Kütusemüüja, kes Venemaalt sõiduauto paagis toodud odavat bensiini või diislikütust müüa tahab, peab omama turuluba ja vastavussertifikaati. Kagu-Eesti illegaalsed kütuseimportijad ja -müüjad ei saa siiski seaduslikuks muutuda, sest üksikisikutel pole võimalik vedelkütuste turuluba taotleda. “Energiaseaduse kohaselt saab seda teha vaid äriregistrisse kantud või asutamisel olev äriühing või välismaa äriühingu filiaal,” ütles energiaturu inspektsiooni peadirektori asetäitja Margus Kasepalu.

Kasepalu sõnul on Kagu-Eesti omaalgatuslike kütuseimportööride võimalus äriühingu moodustamine. “Samas eeldab turuloa saamine, et äriühingul on vajalikud tehnilised vahendid ja nõutavate oskustega personal,” lausus ta. “Ka võib aastane riigilõiv — 60 000 krooni — maksjale üle jõu käia.” Marge Niidu sõnul ei tohi üksikisikutest kütusemüüjad unustada ka tulumaksu, mida nad kütuse müügist saadud tulult on kohustatud maksma.