Euroopasse jõudis see tänapäevalgi hinnatud köögivili roomlaste vallutusretkede tulemusena. Meil seostub sibul sageli Peipsiäärsete piirkondadega ning kenasti vanikusse punutud sibulamugulatega.

Lisaks mugulale oleme harjunud toiduks tarvitama ka sibula pealseid (rohelisi lehti), mis on laialdase kasutusvõimalusega erinevate salatite, suppide, hautiste ja vormiroogade maitsestamisel. Noori hakitud sibulapealseid võib sarnaselt murulaugule hoidistada ka sügavkülmutatult.

Teda võib käsitleda nii toidu- kui ka maitseainena, mida enamasti tarvitatakse toorelt, praetult, keedetult, marineeritult või grillitult. Vähem kasutatakse hapendatud või kuivatatud sibulat.

Hoidistamisel kasutatakse sibulat eelkõige mitmesuguste salatite, kastmete, supipõhjade ja vürtsmooside koostises ning marinaadide maitselisandina või ka iseseisvalt marineeritult. Viimase puhul saab kenad hoidised väikeste tippsibulate või pärlsibulate kasutamisel. Samuti lisavad väikesed sibulad visuaalset ning maitseväärtust marineeritud segaaedvilja hoidistele.

Sibul sobib ka puuviljade marineerimiseks, mis on tavapäratum, kuid ometi mitmetele rahvustele omane kasutusviis. Õunte ja teiste hapumate puuviljade puhul võib (lisaks sibulale või selle asemel) katsetada marinaadi maitsestamisel küüslaugu või paprikaga.

Sibul sisaldab rohkesti organismile vajalikke mineraalaineid, vitamiine ja suhkruid. Ta on väärtuslik ka söögiisu ja seedimist soodustavate eeterlike õlide ja fütontsiide poolest. Kõige paremini säilivad kõik toitained sibula mugulas jahedas kuivas õhus säilitades. Kodustes tingimustes riputatakse sibulavõrk või –vanik enamasti kööki, kus on säilitamiseks vajalik kuiv õhk. Liigse soojuse tõttu aga lähevad mugulad kevadepoole talve enamasti kasvama või pehkivad.

Sibulat on säilitatud ka lume all. Ühtlaste temperatuuride puhul säilib sibul selliselt hästi kevadeni. Läbikülmunud sibula ülessoojendamisega ei tohi kiirustada. Temperatuuri tuleks tõsta 1ºC võrra 3-4 tunni jooksul.

Maitsesegude valmistamisel kasutatakse sibulat kuivatatult. Selleks tuleb sibularattad tahendada soojas õhus ning kuivatada praeahjus mõõdukal temperatuuril. Täiesti kuiva sibula saab sobivasse fraktsiooni peenestada hõlpsasti kohviveski abil.