Avaldus on ajendatud kahtlusest, et Manitski on oma võlanõuet Skankristalli pankrotiprotsessis pettuse teel suurendanud ja võltsinud nõukogu koosoleku protokolli.

Äripäeva käsutuses on kiri Skankristalli ühelt nõukogu liikmelt Rootsist, kes teatab, et pole nõukogu töös osalenud 2002. aastast alates, mil ettevõte pankrotti läks. Ometi on tema allkiri selle aasta mais Stockholmis Jaan Manitski poolt vormistatud nõukogu koosoleku protokollil, mis otsustas kompromissettepaneku tegemise. Protokoll on eesti keeles, ehkki kohalolnutest valdas seda ainult Manitski ise, kes oli ühtlasi protokollija rollis.

Lisaks suurendas Manitski Sifi firmat esindava vandeadvokaadi Maria Mägi sõnul 2002. aastal oma võlanõuet Skankristalli vastu Rootsi Ekspordi ja Krediidi Nõukogult omandatud laenulepingu arvel 3,1 mln krooni võrra ja tegi seda koguni topelt. Nimetatud nõukogu oli pannud sama laenulepingu juba 1999. aastal mitterahalise sissemaksena ettevõtte aktsiakapitali ja 2002. aastal seda tal enam ei olnud. Kokku on Manitskil Skankristalli pankrotipesas suurim nõue, mis ulatub 18,6 mln kroonini, tagades talle võlausaldajate koosolekul otsustusõiguse. Nõue koosneb erinevatest ettevõttele antud laenudest, mille tagatiseks on seesama Tallinnas Marati 12 paiknev kinnistu.

Manitski ütles esmaspäeval, et ei soovi juriidilisi nüansse kommenteerida. Vaidlusaluse nõukogu koosoleku kohta märkis ta, et tema arust see toimus. “Ehk tõlgitses see üks nõukogu liige asja kuidagi teisiti.”

Oma võlanõuete suurust kommenteeris Manitski nii, et need on kõik pankrotitoimkonna poolt heaks kiidetud. “Täna ei oska ma kuigi täpselt selgitada, mis 2002. aastal toimus.”

Bekkeri sadama vahetus läheduses asuva endise Tarbeklaasi ja nüüdse Skankristalli kinnistu peale ihuvad Siff ja Manitski hammast juba mitu aastat. Kumbki leiab, et tal on sellele omanikuõigus.

Tänaseks on Tallinna linnakohus kinnitanud võlgniku, pankrotis Skankristalli kompromissettepaneku ettevõtte suuromaniku ja võlausaldaja Jaan Manitski kasuks, kuid selle on vaidlustanud Endel Sifile kuuluv Logman Invest. Nimelt on kehtiva kohtuotsuse kohaselt Marati 12 asuva vara omandamiseks seaduslik õigus enampakkumise võitnud Sifi firmal. Jaanipäeva paiku võttis Logman Invest Skankristalli vara üle ja asus vahepeal laastatud tootmist taastama. Siff on nüüd kahe kuuga investeerinud sinna 2,5 mln krooni ja 36 töötajat oma palgale võtnud sellele vaatamata, et kinnistusraamatusse on kanne omandi üleminekust siiani tegemata. Sifi hinnangul polnud Manitskil kunagi plaanis tootmist jätkata. “Praegu tundub mulle, et ta soovib lihtsalt võita aega, et pääseda vastutusest pankrotikuritegudes, mis on tänaseks ilmnenud,” lausus Siff.

Küsimusele klaasitootmise jätkamise kohta vana Tarbeklaasi hoonetes vastas Manitski, et need pole selleks kõige otstarbekamad. “Sisuliselt soovin aga tõesti klaasi edasi toota,” lisas ta.

Pankrotitoimkonna liige Harras Lään kinnitas, et esitatud kompromissettepanek vastab kõige paremini võlausaldajate huvidele ja avaldas kahetsust, et kohtuvaidluse tõttu seda realiseerida ei saa. Kehtivat kohtuotsust, mis tunnistas Sifi firma enampakkumise võitu, nimetas ta ekslikuks ja valeks. Lääne sõnul ei taha Logman Invest kinnistu eest kokkulepitud hinda maksta ja tegeleb selle allakauplemisega.

Tüli sai alguse kolme aasta eest

• sept 2002 Skankristalli esimene enampakkumine alghinnaga 10 mln kr, Logman Invest pakub 10,1 mln kr, Manitski kokku 8,5 mln kr. • dets 2004 Uus enampakkumine. Logman Invest pakub 10,1 mln kr, Manitski firmad Grenster ja Ratek kokku 13–14,5 mln kr. • jaan 2003 Logman Invest vaidlustab teise pakkumise. • jaan 2004 Tootmine antakse üürile OÜ-le Tarbeklaas. • sept 2004 Kohus rahuldab Logman Investi hagi ja kohustab Skankristalli sõlmima firmaga müügilepingu. • juuni 2005 Võlausaldajate koosolek võtab vastu kompromissettepaneku, millega pandiga tagamata nõuded rahuldatakse 10 protsendi ulatuses. Pankrotihaldur Martin Krupp esitab kinnistamisavalduse hoonestusõiguse üleandmiseks Logman Investile, kes võtab vara üle ja jätkab tootmist. • juuni 2005 Logman Invest palub kohtul jätta kompromissettepanek kinnitamata. • juuli 2005 Kohus vabastab pankrotitoimkonna algatusel Krupi ja paneb asemele Raivo Piirla.