Kopli poolsaarel asuvas Bekkeri sadamas käib päevad läbi vilgas lastimistöö. Kaidel on tonnide viisi palke ootamas oma järjekorda laadimiseks laevadele, mis tüürivad Iirimaa või Inglismaa poole.

Igal aasta investeerib miljonär Endel Siff sellesse 15 hektaril laiuvasse sadamasse kümneid miljoneid kroone. Ta on palganud tööle mitusada inimest, lasknud lammutada osa hooneid, ehitanud raudtee. Siff käitub Bekkeris kui omanik, ehkki sadam pole veel tema oma.

Samuti näitab miljoneid kroone investeeriva OÜ Rasmusson 1998. aasta majandusaruanne rohkem kui 2 miljoni krooni suurust kahjumit. Paber aga kannatavat kõike.

“Ma olen kindel, et Siff saab Bekkerist iga kuu üle miljoni krooni,” ütleb ASi Balti Baas endine juht Rein Pinn. “Nad kannavad selle lihtsalt ehituskuludesse.”

Juba mitmendat aastat vaieldakse, kellele see territoorium siis õieti kuulub. Sadamasse on end sisse seadnud paar maksuvaba offshore-firmat. Lisaks Sifi suurosalusega AS Logman Invest ja kurikuulus OÜ Rasmusson ning nende kemplemispartnerid Vene naftafirmast Onako. Samuti purjetab sealt läbi mitmeid lepingulisi ladustus- ja vahendusfirmasid.