Kuigi uue kaubamaja avamine oli esialgu ette nähtud 29. septembril, soovib ehitaja Skanska EMV nüüd paar nädalat ajapikendust. Põhjuseks ehitusehitustööde venimine plaanitust pikemaks.

AS Tallinna Kaubamaja ei ole veel oma võimalikke kahjusid kokku arvestanud, sest paljud neist selguvad alles pärast avamist. Küll aga kinnitas Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Raul Puusepp, et käibe- ja kasumiprognooside tegemisel arvestati uue kaubamaja õigeaegse valmimisega. Igal juhul oli Puusepp optimistlik, et lõplikuks avamiskuupäevaks jääb 12. oktoober, sest seda on kinnitanud ka ehitaja.

Puusepa sõnul on kõik rentnikest osapooled suhtunud tekkinud olukorda koostöövalmilt ja mõistvalt ning keskendunud oma tegemistes keskuse avamisele. “Võimalike kahjutasude küsimuses käitume vastavalt sõlmitud lepingutele,” ütles Puusepp.

Tallinna Kaubamaja tütarfirma Tartu Kinnisvara OÜ on rentnikega suheldes maininud, et kõik tõestatud kulud, nagu juba käivitatud reklaamikampaaniad, kompenseeritakse. “Selles suhtes ma leian, et nad käituvad korrektselt ja rentnikele rohkem vastu tulles, kui puht juriidiliselt rendilepingud ette näevad,” oli üks rentnikest, Apollo Raamatute juht Arvo Pihl rahul.

Kas ja kui palju hakkab Tartu Kaubamaja ehitajalt kahjutasu nõudma, ei ole veel kindel. “Lähtume antud küsimuste lahendamisel Tallinna Kaubamaja tütarettevõtte Tartu Kaubamaja Kinnisvara OÜ ja Skanska EMV vahel sõlmitud lepingutest. Võimalikest nõuetest ja nende suurustest saame, nagu öeldud, ikkagi rääkida pärast ehitustööde lõplikku valmimist,” lausus Puusepp.

Skanska EMV juht Jaanus Otsa lausus, et juhul kui ehituse valmimine mingil põhjusel viibib, siis on sellel alati ka mitmeid omavahel tihedalt seotud põhjuseid. Skanska aga ei saa kommenteerida osapoolte vahel käimas olevaid läbirääkimisi. “Samuti ei pea me põhjendatuks arutada Tartu Kaubamaja ehitusega seotud tehnilisi ja juriidilisi küsimusi ajaleheveergudel enne hoone valmimist.”

Kaubamaja ehitus ei vasta projektile

Hiljuti avastas Tartu linnavalitsus, et uue kaubamaja ehitaja valmistatud ventilatsioonilahendus ei vasta kooskõlastatud projektile, sest ventilatsiooniseadmed ulatuvad nende peitmiseks mõeldud kastidest välja.

“Tartu linn on seda kaubamajale suusõnaliselt teatanud,” lausus Tartu linnapea Laine Jänes. “Kuna see ka tellijale ei sobi, on tegemist tellija ja ehitaja vahelise arusaamatusega ning meie toetame täna tellijat nende püüdlustes.”

Tallinna Kaubamaja ASi juht Raul Puusepp ütles, et hetkel oodatakse neile küsimustele konkreetseid lahendusettepanekuid ehitajalt. “Seejärel tutvustame võimalikke lahendusi linna esindajatele.”

Uue kaubamaja jaoks ei ole veel kasutusluba taotletud. “Praeguses olukorras on linn kõige väiksem pidur,” sõnas Jänes. “Kaubamaja on aru saanud, et neil pole veel midagi ka rentnikele pakkuda.” Kui nad oma ehitusega valmis saavad ning näitavad, et ka ventilatsiooniseadmeid on hakatud ümber tegema, siis on võimalik linnapea sõnul anda hoonele ajutine kasutusluba. “See on juba rutiinne tegevus, mille võib menetleda näiteks nädalaga.”

Rentnikud kavandasid avamiskampaaniaid

Tartu Kaubamaja uue hoone rentnike jaoks oleks kuu alguses toimunud avamiskampaaniad olnud kasulikumad, sest siis on inimestel rohkem raha.

“Ainuke kivi, mille ma viskaks rendileandja kapsaaeda, on see, et projektijuhtimine ei olnud tasemel ja nad ei saanud paar nädalat enne aru sellest, et ime ei sünni ja et ehitaja ei ole suuteline antud tähtaegadest kinni pidama,” sõnas uue Kaubamaja rentniku, ASi Apollo Raamatud juhatuse esimees Arvo Pihl.

“Seda oleks pidanud suutma spetsialistid ikkagi hinnata. Päris tõsine kivi on see ka Skanska kui peatöövõtja kapsaaeda.”

“Meie õnneks jõudsime teatud tegevused, mis olid seoses kaubamaja avamisega plaanitud, ära hoida,” lausus Pihl. “Seda raha, mis oli kirjutatud avamisega seotud turunduseelarvesse ning seotud kindlalt avamispäeva, 29. septembriga, oli meil õnneks minimaalselt.”

Peale otseste kulude tuleb aga rentnikel arvestada saamata jäänud tuluga. Paratamatult oldi arvestatud, et müük hakkab pihta 29. septembril. “Kuu alguses on rahval ikkagi rohkem raha ja korraliku avamiskampaania taustal lootsime oktoobris edukaid müüke,” lausus Pihl.

Sellele vaatamata avamispakkumised ära ei jää, küll on nende kestus nüüd lühem, sest oktoobrit jääb vähem järele. “Ja kui tulla välja kuu keskel, siis teatud mõttes atraktiivsus väheneb, sest inimeste rahalised võimalused ja planeerimised on ka pärsitud. Tõenäoliselt mingi saamata tulu ikkagi on,” nentis Pihl.

Samas ta nõustus, et seda nõudena kellegi vastu pöörata on võimatu. Rendilepingud on konfidentsiaalsed, kuid teatud võimalused leppetrahvide nõudmiseks on seal ette nähtud. Pihli sõnul on need võimalused küllaltki piiratud. “Ma ütleks, et selle võimaluse kasutamine ei annaks meile majanduslikult mitte midagi,” ütles ta diplomaatiliselt.

ASi Suurtüki NK tegevjuhi Üllar Haaboja sõnul on praegu veel võimalikest kahjudest vara rääkida. “Kahju oleme kandnud, kuid praegu ei julge seda kommenteerida, kuna täpsed numbrid pole teada.” Suurtüki naha- ja kingaäri omab kaubamajas 250 m2 suurust müügipinda.

Tartu Kaubamajas samuti müügipinda omava spordirõivaste müüja Sportlandi juhatuse liige Are Altraja jäi rahulikuks. “Maailma ja Ida-Euroopa äripraktikas ei ole kaubanduskeskuste avamiskuupäevade edasilükkumine mingi haruldus, vaid üsna sageli esinev nähtus,” sõnas ta. “Sportland omab kogemust, kuidas sellistel puhkudel toimida.” Ta lubas, et kõikide osapooltega leitakse pooli rahuldavad lahendused.

Uue Tartu Kaubamaja maksumus on umbes 350 miljonit krooni, millest kruntide soetamisele ja ehitusele kulus 250 miljonit krooni. Kaubamaja neljal korrusel hakkab kauplema kokku 62 rentnikku. Hoone kahel alumisel kinnisel korrusel on kokku 227 parkimiskohta. Tartu uus kaubamaja ootab päevas 12 000–14 000 külastajat.