Viljandi Paalalinna Maksimarketis avatud PackRobot pakiautomaat on mõeldud kasutamiseks eraisikutele. Ärikliendid saavad jätkuvalt kasutada kõiki juba varasemalt töötavaid siniseid Itella SmartPOST pakiautomaate.

SmartPOSTi seni kasutuselolevatest sinistest pakiautomaatidest on PackRobot veidi erinev. Nimelt väljastatakse ja sisestatakse kõik pakid ühest kohast. "Enam ei ole vaja liikuda eemal avaneva ukse juurde, paikirobot väljastab ja võtab paki vastu kasutajakonsooli juures asuvast luugist," selgitas SmartPOSTi tegevjuht Risto Eelmaa.

Uuendusena on PackRobotiga võimalik eraldi saata XS mõõdus pakke, maksimaalselt 7,5cm kõrguse x 17 cm laiuse x 26 cm sügavusega. XS mõõdus paki saatekulu hind on 2,49 eurot. Kõige suuremaid XL pakke uue PackRobotiga saata ei saa.

Esimese pakiroboti asukohaks valiti Viljandi, kuna tegemist on SmartPOSTi ja automaadi väljatöötanud ettevõtte Cleveron sünnilinnaga. Eelmaa sõnul ei tähenda uue tehnoloogia kasutuselevõtt aga seda, et siiani hästi töötavad vanad pakiautomaadid välja vahetatakse.

"Kogume kasutajatelt tagasisidet, mille põhjal parandame tulevikus automaadi funktsionaalsust ja otsustame, kui laialdaselt selle Eestis kasutusele võtame," lisas Risto Eelmaa.

Täna Cleveroni pakiautomaatide suurimaks kliendiks oleva Itella automaadivõrgustik hõlmab Eestit ja Soomet. Lisaks on Cleveroni pakivahetusautomaadid esindatud Venemaal. "Loodame, et viie aasta pärast on uudse pakiroboti kasutamine Eesti inimeste hulgas sama tavaline nagu seda on täna mobiiltelefonid," lisas Cleveroni juhatuse esimees Arno Kütt. Esimesteks ekspordisihtideks on Skandinaavia ja Lääne-Euroopa.