E-kaubanduse tõusust on võitnud kvaliteetset teenust pakkuvad pakiautomaadivõrgustikud. SmartPOST on oma turuosa aastate jooksul oluliselt kasvatanud. 2013. aasta jaanuari seisuga moodustasid Itella SmartPOSTi väljastuspunktidest kättesaadavad postipakid kogu turust 42%, mis on poole võrra rohkem kui kahe aasta eest. Turuosa kasv on jätkunud ka sel aastal.

Mida pakiautomaatidesse tellitakse?
Pakiautomaatidesse saabuvad pakkide sisu on täpselt sama kirju nagu e-poodide kaubavalik. Automaati tellitakse kõike, kummikutest kontaktläätsedeni. Erandiks on loomulikult keelatud saadetised: kiiresti riknevad toiduained, laskemoon ja relvad, elustaimed ja –loomad ning muul moel kas teistele klientidele või kullerile ohtlik sisu.

Uusimaks valdkonnaks Eesti e-kaubanduses on kerkimas internetiapteegid, mille kaudu käsimüügiravimeid otse koju tellida. Ravimid kuuluvad koos kosmeetika, elektroonika ja muude temperatuuri mõjul riknevate kaupadega kategooriasse, mille puhul on mõistlik otsustada ilmastikukindla pakiautomaadi kasuks. SmartPOST on just sel kaalutlusel paigutanud oma automaadid kaubanduskeskuste sisepindadele. Lisaväärtuseks on soe ja mugav keskkond kliendi jaoks ning automaatide endi vähene kulumine.

E-poes tarnijat valides tulekski esmalt hinnata kauba iseloomu ning saadetise kriitilisust. Kui teenuse kvaliteet kauba kohaletoimetamisel rolli ei mängi, võib valiku langetada ka üksnes postikulu suuruse põhjal. Enamik kliente võiksid aga tarnemeetodit valides hinna ja kvaliteedi omavahelist suhet arvesse võtta — odavaim ja parim enamasti ei kattu.

Mida uut sünnib pakiturul?
Innovatsioon ja uued lahendused on postiturul väga olulised. Kliendid muutuvad teenuste suhtes teadlikumaks, kriitilisemaks ning nõudlikumaks. Oluline ei ole tuim pakkide toimetamine punktist A, punkti B, vaid kiire, kvaliteetne ning läbipaistev teenus. Head lahendused jõuavad kiiresti kasutusse ja muutuvad standardiks. Näiteks on kunagi suureks uuenduseks olnud pakkide teekonna jälgimine täna juba tavapäraseks muutunud teenus, mida ka SmartPOST pakub.

SmartPOST plaanib koostöös Eesti pakiautomaatide tootja Cleveroniga peatselt avada maailmas ainulaadse “pakiroboti”, mis peaks pakkide saatmise kliendi jaoks veelgi mugavamaks tegema ja mis võtab ühtlasi kaubanduskeskuses senisest vähem ruumi.

Trendidest rääkides peab mainima ka piiriülese pakivahetuse kasvu. Siin on Itellal ette näidata maailmas esimene toimiv piiriülene pakiautomaatide võrgustik — juba mõnda aega saavad eestlased ja soomlased omavahel SmartPOSTi kaudu pakke vahetada. Võrgustikku kuulub 78 pakiautomaati Eestis ning 307 Soomes (lisaks ca 1100-le postkontorile ja väljastuspunktile), mis on suurim pakiautomaadi võrgustik meie piirkonnas. Ambitsioonikamatele Eesti e-kaupmeestele oleme seetõttu väga heaks hüppelauaks sisenemisel Soome turule.

Meie ettevõtte hinnangul pakiautomaatide võidukäik postiturul jätkub. Uuringud näitavad juba täna, et pakiautomaat on klientide seas eelistatuim pakisaamise viis Eestis ning see on unikaalne situatsioon kogu maailmas. Sellist kiiret pööret postipakiturul (SmartPOST alustas teenuse osutamist 2009 aastal) ning eelistuste muutumist ei osanud me ettevõtet luues loota. Täna on kõik suuremad postiettevõtted maailmas pakiautomaadi teenust plaanimas, testimas või juba kasutamas. Usun, et juba 5-10 aasta perspektiivis on pakiautomaadid valdav või väga oluline viis e-poodidest pakke saada ning seda laiemalt Euroopas ja mujal maailmas.

Jaga
Kommentaarid