“Eluruumidesse ei soovita ma aurutõket üldse panna, see rikub hoone seinte seni toiminud õhuvahetuse päris ära,” hoiatab OÜ ehitusekspert peaekspert Lembit Sõmer vana hoone liigse kiletamise eest. Samas on aurutõke igati omal kohal niiskete ruumide puhul.

Siiski soovitab Sõmer enne hoonele uue soojustuse lisamist veenduda, kas vana olemasolevat soojustust ei saaks kuidagi korrastada. Eriti käib see saepurutäidisega harju seinte, nõmme seinte ja lihtsalt puitsõrestikseinte kohta. Selleks tuleb sein võtta lahti alt ja ülevalt. All näeb, kas saepuru on niiske, märg või koguni hallitav. Kui need tunnused on olemas, tuleb paraku kogu saepuru välja võtta ja ühe variandina asendada uuega. Alt kuiva saepuru korral piisab seina ülaääres oleva täitelaua või pööningule avaneva pilu kaudu saepuru lisamisest. Tihtipeale laseb just ülaosast kuni poole meetri ulatuses alla vajunud seina täidis toasooja pahinal õue minna.

“Üldiselt kehtib reegel, et puitseina võib soojustada seest ja väljast, kiviseina vaid seest,” selgitab ehitusekspert Eduard Sepp. Samas peab ta puitseina seest lisasoojustamist imelikuks, kuna siis muutub ju ruum iga seina kohta ligi kümme sentimeetrit ahtamaks.

Siiski on kiviseina seest soojustamine võimalik vaid saepuruga, kuna erinevalt teistest materjalidest võib see täidis siduda kuupmeetri kohta kuni neliteist liitrit vett. Võrdlusena muutuvad näiteks mitmesugused villad juba paarisaja grammi korral kuupmeetri kohta niisketeks. Liiatigi ei kasutatud vanades saepurutäidisega seintes toapoolset aurutõketki. Siiski peab Sepp saepuru tänapäevaseid soojapidavuse norme arvestades igandiks. Teisalt aga võib korralikult kinnitambitud kvaliteetse saepuruga saavutada ka üsna tänapäevase soojapidavuse, ehkki siis tuleb seina soojustuskiht teha senisest paksem.