Alanud läbirääkimised Eesti Gaasi, Tallinna Kütte ja Tallinna vahel puudutavad sooja hinda järgmiseks kütteajaks, sest vähemalt pool aastat tuleb hinnamuutusest ette teatada.

Tallinna Kütte juhatuse esimehe Kristjan Rahu sõnul on soojaettevõte sügavas miinuses ja kulutusi on kärbitud miinimumini. “Oleme koondanud inimesi ja vähendanud sõidukite arvu, töötame viimase piiri peal,” selgitas ta. Ka edaspidi on plaanis teha pingutusi soojakadude ja tootmiskulude vähendamiseks. Tõenäoliselt peab Tallinna Kütte omanik Prantsuse firma Dalkia ettevõttesse lisaraha panema.

Järgmisel kütteperioodil on hinnatõus Rahu sõnul paratamatu, sest eelmise aasta hinnaga vaevalt et enam gaasi osta õnnestub. Tänavu on Eesti Gaas müünud oma suurkliendist Tallinna Küttele gaasi hinnaga 1400 krooni tuhat kuupmeetrit, eelmisel aastal oli hind veel 1100 krooni. Tallinna Kütte juhtkond loodab hinnatõusu pehmendamisel muu hulgas ka Eesti Gaasi vastutulekule, märkis Rahu. Omalt poolt on soojaettevõte valmis loobuma mõnest hinnatõusu komponendist, mille hulgas on gaasi kõrval veel elekter, vesi ja inflatsioon.

Eesti Gaasi müügiosakonna direktor Raul Kotov põhjendas Tallinna Küttele müüdava gaasi kallinemist masuudi hinnatõusuga maailmaturul. 1999. a lõpul leppis Eesti Gaas Gazpromiga kokku uutes tarnetingimustes ja suurtarbijaile müüdava gaasi hind hakkas järgima masuudi hinna kõikumisi. Kotov nägi Tallinna Küttega tekkinud probleemi lahendust ka sooja hinna astmelisuses. Ühe kindla hinna asemel võiks tema sõnul olla näiteks kolm erinevat, mis sõltuksid masuudi hinnast maailmaturul. See tähendab sooja hinna tõusu kõrval ka selle alanemist, kui masuudi hind langeb. Teatud aja tagant tuleks siis sooja hind üle vaadata.