Mitmed Eesti toiduainetööstuse erialaliidud tunnistasid, et viimasel ajal on nendega ühendust võtnud põhjanaabrite kaubandus- ja põllumajandusorganisatsioonid, et saada ülevaadet siinsete ettevõtete ja toodete kohta. Pakkumistega pöördutakse ka otse ettevõtete poole.

Soomlastele ei ole Eesti keskkond võõras. Juba 1990ndate teisel poolel tulid Euroliitu pürgivasse Eestisse oma tootmisega mitmed naabrite suurtöösturid: Rakvere Lihakombinaadi ostnud HK Ruokatalo, Valio, karastusjookide tootja Olvi Grupp, kondiitritootja Fazer. Seni toodeti aga Eesti vabrikutes valdavalt kohalikule turule, üha rohkem mõeldakse aga ka Soome ja Rootsi tarbijatele tootmisele.

Põhjanaabrid on üha sagedamini üles otsinud Eesti Aiandusliidu esindajaid. Odavate Eesti toodete jahil olevate äritegelastega on kõnelusi pidanud mitmed Eesti köögiviljakasvatajad.

Eelmise aasta lõpus Baltimaades ja Poolas tegutsevate Soome ettevõtete küsitluse järgi plaanib suur osa neist liitumise järel osa tootmisest siia tuua, suurendada eksporti või allhanget.