„Plaanitav tubakaseaduse muudatus sisaldab muuhulgas alaealistele müügikeelu täiendamist ja reklaamikeelu laiendamist e-sigarettidele," ütles ministeeriumi esindaja Helena Nõmmik.

Tema selgitusel seatakse laiem raamistik Euroopa üleselt. Euroopa Parlamendil on kaalumisel kolm varianti eelnõust ning nüüd alustab parlament läbirääkimisi EL Nõukogu ehk liikmesriikidega, kelle ühine seisukoht kiideti terviseministrite poolt heaks käesoleva aasta juunis. Tubakadirektiivi vastuvõtmiseks peavad need kaks institutsiooni eelnõu tekstis kokkuleppele jõudma (see võib juhtuda esimesel lugemisel või ka minna teisele lugemisele).

Riikidel jääb õigus ise kehtestada vanusepiirangud seoses tubakatoodete tarvitamisega ning sätestada avalikus kohas suitsetamise piirangud. „Mis puudutab nikotiinisisaldust e-sigarettides ja nende ravimiks või mitteravimiks pidamist, siis kui direktiiv lõpuks jõustub, tuleb riikidel lähtuda direktiivis nimetatud nikotiinitasemest. Seni võivad aga liikmesriigid ise otsustada, kust jookseb piir ravimi ja mitteravimi vahel," selgitas Nõmmik. „Juhime tähelepanu, et arutelu nikotiinitaseme osas on Euroopa Parlamendil ja Euroopa Liidu Nõukogul veel ees. Seetõttu ei saa mingeid lõplikke järeldusi teha."