Stockmanni kaubamaja juhataja Pentti Korhoneni sõnul kaotas Baltimaade suurim kaubamaja pärast 19. mail toimunud pommiplahvatusi ligi viiendiku oma klientidest. “Kui midagi vahepeal ei juhtu, siis läheb vast paar nädalat, et endine külastatavus taastuks,” ütleb Korhonen eelmise nädala keskpaiku kahtlusevarjundiga hääles. Kuid reedel raporteerib ta kindlalt, et viimastel päevadel on kliendid hakanud tagasi tulema. Hea, kui see nii on.

Neetud reeded

Reede õhtupoolik ja laupäeva hommikupoolik on kaubamajadele ja marketitele magus aeg, sinna vahemikku langeb rohkem kliente ja oste võrreldes muude päevadega. Kuid viimasel kolmel reedel on päästeameti pommirühmal asja olnud ka Tallinna suurtesse kaubanduskeskustesse – kahel korral Stockmanni ning üks kord vastavatud Pirita Selverisse, viimasesse lisaks ka eelmise laupäeva ennelõunal ja pühapäeval.

Stockmanni kontserni teatel ulatuvad pommiplahvatustega seotud kahjud kuni 3 miljoni Soome margani ehk ligi 8 miljoni kroonini. See number on võrdne kaubamaja umbes nelja päeva keskmise müügikäibega. Kevadel avatud juurdeehitusega üle kahe korra laienenud Tallinna Stockmann plaanis tänavuseks müügikäibeks 800 miljonit krooni, Korhoneni sõnul pole kontsern pärast plahvatusi käibeplaani ega strateegiat muutnud.