Sama kinnitab Selveri suhtekorraldusjuht Annika Vilu, kelle sõnul on hankijad tõepoolest märku andnud, et lähiajal hinnatõus tuleb. "Selle ulatus ja aeg on veel lahtised," nentis ta.

Selveris maksab suhkrupakk 12.50 krooni ning viimase kuu jooksul suhkur kallinenud pole.

Suhkru hind kõigub osaliselt kaasa maailmaturuhindadega, sest Euroopa Liit on sunnitud osa suhkrust sisse ostma.

Tänane suhkru maailmaturu hind on Süvari sõnul ajaloolisest perspektiivist vaadatuna suhteliselt kõrge ja selle üheks põhjuseks on lühiajaliste tootmisprognooside allajäämine lühiajalistele tarbimisprognoosidele.

Nii Eestis kui ka Euroopa Liidus on suhkru hind viimastel aastatel langenud tänu suhkrupeedi kasvatamise ja suhkrutootmise tururegulatsiooni laialdasele reformimisele EL-is. Üleminekuaastad on tänaseks aga möödas ja reform lõppenud.

"Samas ei ole erinevate EL-i osade varustamise uued logistilised teed ja allikad veel kindlalt välja kujunenud. Selle protsessi käigus ongi toimumas hindade korrektsioon ülespoole," sõnas Süvari.

Suhkru hinda Eestis on Süvari sõnul keeruline prognoosida. "Arvestades tänast nõudlust ja pakkumist EL-is ja maailmaturu praeguseid hindasid, on hindade tõus EL-is ja seega ka Eestis lähemaks aastaks üsna tõenäoline," sõnas ta.

"Siinjuures tuleb märkida, et eelnimetatud turumehhanismi toimimise ulatus sõltub Euroopa Komisjoni poolt kasutusele võetavatest meetmetest suhkru pakkumise ja nõudluse reguleerimiseks."

Nädala algul kirjutas Bloomberg, et viimase kuue kuuga on suhkru hind rallinud 72 protsenti. Seejuures toodi välja, et India suurima suhkrutootja toodangu maht on alanud hooaja jooksul kukkunud juba 29 protsenti. Osutati, et vähenenud saagikuse valguses võib India valitsus kodumaise nõudluse rahuldamiseks otsustada eksporti piirata, mille tulemusel võib magusaine hind maailmaturul uuele rallile asuda.
Süvari sõnul on India tootja mõju isoleeritud ulatusega ja kindlasti ei maksa seda üle tähtsustada.