Pisut enam kui kaks aastat tagasi Mihhail Hodorkovski ja Platon Lebedevi vahistamisega alanud Jukose tragöödia lõppvaatus algas 1. augustil, kui Moskva arbitraažikohus kuulutas kreeditoride nõudel välja Jukose pankroti ning määras Jukose vara haldajaks pankrotihaldur Eduard Rebguni.

Hoolimata suurte võlanõuete pidevast täitmisest ning Juganskneftegazi sundmüügist on Jukosel vara veel küll. Kuid seda hinnatakse väga erinevalt, samuti pole teada vara täpset paiknemist ja omanikku, mis ongi tekitanud süüdistusi ja vastuväiteid.

Jukose juhid väitsid 25. juulil peetud kreeditoride koosolekul, et firma, mille väärtus on 30 miljardit dollarit, suudab järelejäänud 18,2 miljardi dollari suuruse võla tasuda 18 kuu jooksul. Kreeditore see ei rahuldanud ja nad nõudis pankroti väljakuulutamist, mida Moskva arbitraažikohus ka nädal hiljem tegi. Pankrotihaldur hindas Jukose järelejäänud vara väärtuseks ainult 17,7 miljardit dollarit, mis on 40% väiksem kui firma enda hinnang.

Pärast Jukose pankroti väljakuulutamist, mida firmal on aega veel kümme päeva edasi kaevata, on pankrotihaldur Eduard Regbun tagandanud ametist Jukose tütarfirma Yukos Finance juhid David Godfrey ja Bruce Misamore’i ning nimetanud nende asemele Sergei Šmelkovi. Yukos Finance kontrollib Jukose välismaal paiknevat vara, sealhulgas hiljuti müüdud Leedu Mažeikiu Naftat ja Slovakkia naftajuhtmefirmat Transpetrol, kus tal on 49% aktsiatest.