Milline on parim palsam, mida külma ilmaga kasutada? Mille järgi valida omale sobilik huulevõie? Head ja vajalikud küsimused, eriti juhul, kui termomeeter peaks langema alla 35 kraadi.

Mõeldud-tehtud. Apteegist ning selvehallist sai kokku hangitud kuraditosin huulepalsamit ning neid siis karmides välitingimustes katsetatud ja testitud. Individuaalselt laiali jagatud palsameid hõõruti huultele ning viidi läbi terve rida katseid: söömine, joomine, rääkimine. Lisaks veel külma- ja kuumatest.

Delfi laiapõhjalises huulepalsami testis osalesid seekord apteekidest ja selvehallidest muretsetavad palsamid ... nimelt siis: Nivea HydroCare, Aloe Vera LipBalm, Blistex, Farmacia, Neutrogena Lippenpflege, Garnier, Eucerin, Palmer´s Coco Butter, Lipsolute, JOIK, Tšistaja Linija ja Panthenol LipBalm.

Tulemused räägivad iseenda eest – tuleb jälle nentida, et mida kallim, seda parem. Kallimal palsamil on kallim sisu, kallimad materjalid, millest tuleb parem kaitse, parem kasutusmugavus ning mugavam tunne.

Delfi testmeeskonda huulepalsamite proovimiseks kutsuti Martin Hanson, Riina Kallas, Heidi Kukk, Mari Skuin, Anna Elisabeth Vaher, Madis Vaikmaa, Piret Hanson, Anne Sääsk, Merilin Kruuse, Ester Vaitmaa ja Kaisa Pungas.

Nii siis ... SUUR DELFI HUULEPALSAIM TEST:

1. Nivea Hydro Care

Huulepalsam lõhnab magusalt, vanilje või õun, üks kahest on tunda. Näpuvahel kruttides tundub rasvane ning libe. Huulele määrides jääb paksu rasvase, parafiinise kihina huultele. Korralikult tuleb näpuga juurde hõõruda, et ühtlaselt saaks palsam nahale. Oht on Nivea puhul panna „pastat“ liiga palju, mis muudab huuled liiga libedaks ning ebamugavaks, tahaks pidevalt käeseljaga selle jubeduse oma näolt pühkida. Väikese aja järel ... kui palsam on imendunud ning ka huultelt makku liikunud, muuseas, maitseb magusalt ning täitsa värskendavalt, muutub palsam huultel mugavaks. Toime on mõnus, huuled on pehmed ning õues käies on hea ja mugav, huul ei parku, ei külmeta. Hindan normaalseks hinna ja kvaliteedi suhte.

2. JOIK

Halb on see, et hind on tiba soolane, kuid toode selle eest väga hea. Võib-olla ehk liiga võine, aga igal juhul looduslik ja niisutav. Mõne jaoks võib kahjuteguriks osutuda tugev lõhn ja maitse (näiteks apelsinimaitselisel pulgal, mis meenutab natuke aroomiküünla lõhna), kuid pole nii sünteetiline kui teistel samalaadsetel lõhna ja maitsega pulkadel. Naisterahvastele meeldib kindlasti asjaolu, et see pulk täidab edukalt ka õrna huuleläike funktsiooni, jättes huultele kergelt klaasja läike, mis samas pole rõve ja kleepuv nagu läiked üldiselt. Värskendama peab kihti üsna tihti, sest kulub märkamatult maha, kuid pole ka mingi ime, sest tegu on õhulise tootega.

3. Farmacia huulepalsam mesilasvahaga

Hind on soodne (1.75 euri), aga maitse ka selle võrra rõvedam. Tegu vahalaadse möksiga, mis jätab huultele valge kirme (umbes nagu oleks hangunud rasva peale määrinud). Ei aita eriti niisutada ja suhusattumisel tekib rõve tunne nagu tahaks sülitada. Õue minnes tekitab huultel ebameeldivat pakitsust. Võib-olla kodus nohusena teki all olles ja teed lürpides aitab ravida korpas ninaalust, kuid üldiselt igapäevaselt ei kasutaks, sest näeb ebaatraktiivne välja huultel ja üldiselt segab normaalset söömist, joomist ja olemist.

4. Lipsolute Beeswax

Kui mõned palsamid sobivad vaid huulte kergeks niisutamiseks, siis selle palsami mõju on lausa füüsiliselt tuntav. Juba palsami lõhn on eriline - mahedale aromaatsele, veidi õlisele lõhnale lisab teravust tugev piparmünt. Huultele määrides meenub kunagine imeravim vietnami salv, mida on miskipärast püütud kokku segada vaseliiniga. Kuna mesilasvaha on juba ammusest ajast kasutatud haavade raviks, siis pole seos ravimiga ka mingi ime. Niisutab, pehmendab ja veidi isegi puht füüsiliselt sikutab huuli. Jätab huultele õlise pealispinna. Krõbeda külmaga kindlasti hea abimees mantlitaskus.

5. Tsistaja Linija, Nešnõi uhob, kummeliga

Palsamit peale määrides on natuke liiga tahke ehk raske on head kihti peale saada. Õues külma käes oleks see ilmselgelt veel hullem kui toas. Kõige parem oleks eelnevalt seda taskus hoida ja siis peale määrida. Väga positiivne, et pulk on täiesti lõhnatu, värvitu ja maitsetu- mingit ebameeldivat aistingut ei tekkinud. Sobiks ideaalselt meestele, sest huule peal ei olnud teda ka üldse näha.

Õues huuli külm ei näpistanud ja pulk tegi oma töö ära. Võib-olla pikemal õues viibimisel annaks huulepulk teise tulemuse, aga lühikese aja jooksul toimis kenasti. Peale söömist tundsin endiselt mingit kihti huultel, aga äkki see oli toidust? Naise jaoks on see huulepulk tõenäoliselt liiga lahja, et lisavarustus on kehv - puudub läige, värv, lõhn ja meeldiv maitse. Õues hakkas määre peal kuidagi kokku tõmbama ja huuled hakkasid kleepuma veidi 2.05 euro eest täiesti korralik asi, mis taskusse pista.

6. Aloe Vera lip balm

Palsam lubab: täiuslik ja rahustav hooldus kuivadele ning lõhenenud huultele (oleks ju ometi võinud midagi vähe originaalsemat välja mõelda), pehmendab, kaitseb huuli kahjuliku päikesekiirguse eest, vitamiinidega rikastatud.

Pakend näeb välja, nagu oleks tegu eriti öko tootega. Lihtne ja rahulik roheline ja valge kujundus, pigem igavavõitu kui liiga ülepakutud. Multi-actionit rõhutatakse nii paberist pakendil kui pulga enda ümbrisel korduvalt. Lõhnab nagu tavaline vaseliin. Pluss - järelikult ei ole lõhna- ja värvaineid lisatud. Miinus - ega ta nüüd maailma kõige parema aroomiga pulk ei ole küll.

Huultel jääb hästi rasvane, aga sellist tunnet küll ei ole, et ta kohe lõhesid parandama hakkaks. Pigem tundub, et jätab vaid õhukese kihi peale, mis ainult kaitseb külma ja tuule eest. Et teada saada, kas tal mingi raviefekt ka on, tuleks ikka pikemalt testida. 10pallisüsteemis hindeks viis - häda pole midagi, aga midagi erilist ka öelda ei ole. Olen oma Euceriniga nii ära harjunud, et muud enam ei tahagi.

7. Neutrogena Lippenpflege

Pakend on lihtne - valge tuub ja valge palsamipulgakese saab tuubist välja keerata nagu huulepulga. Lõhn on mõnus ja üpris klassikaline huulepalsami lõhn. Tekstuur on kreemjas ja teeb huuled hästi pehmeks. Palsam ei jäta huultele mingisugust valget "möksi" nagu paljud teised palsamid seda teha võivad, vaid sulandub ilusti. Mingisugust läiget palsam huultele ei lisa, need näevad vaid mõnusamad ja pehmemad välja. Kuna näen teise koostisosana parafiini, siis isiklikult seda toodet ei kasutama ei hakka, sest eelistan oma kehal kasutada naturaalsemaid kreeme ja palsameid.

Soovitaksin seda huulepalsamit kellelegi, kes ei otsigi sellest muud kui niisutust. Armsa pakendi ja mündise-marjase lõhna fännid peaksid endale midagi muud leidma.

8. Blistex

Esimene asi, mis mind selle toote puhul hämmastas oli see, et tal on maitse - see plöga maitseb magusalt! Ja kuna ma ei tea, mis moodi maitseb pehme küünlavaha, siis ma ei saa Blistexi maitset küünlaga võrrelda, aga tahaks. Tahaks selle pärast, et kui aga keelega üle huulte tõmmata, tundub ködil keemiline mek man olema. Iga mõtlev inimene saab aga aru, et kui miski asi maitseb nagu Mendelejevi tabel, ei saa tegemist olla paduloodusliku asjaga. Ja tõenäoliselt ei ole selline sodi ka degusteerija tervisele kõige parem. Minu ammune lemmik on Nivea for Men Lip Care. See ei maitse magusalt ega ka mitte sünteetiliselt. Kui ma tahan midagi magusat süüa, siis ma ostan omale ?okolaadi, mitte hügieenilise huulepulga. Seega Blistex võiks natuke aega nurgas häbeneda. Selle eest, et ta huuled pehmeks teeb, väärib Blistex tunnustamist küll. Samas - seda teeb ka Nivea. Õues, söögi all ja söögi peal Blistex ei häirinud. Et ma läga kellegagi ei pannud ja metalltoruga illi samuti mitte, jäävad need kogemused kirjeldamata.

Kokkuvõte: Blistexi huulepulk on oma magusa maitsega minu jaoks liiga emane, mistõttu on temaga raske ühist keelt leida. Nivea for Meni ma välja ei vaheta.

9. Garnier

Garnier Nourish taimeõlisid ja allantoiini sisaldav huulehooldus Meeldiva õrna lõhnaga hügieeniline huulepulk, kenas rohelises ümbrises. Peale kandmisega peab ettevaatlik olema ja pigem koonerdama, sest muidu jääb huultele ebameeldiv rasvakiht. Üldiselt üsna tavaline omalaadsete
toodete seas - ei üllatanud millegagi. Positiivne on see, et huulepulgal ei ole mingit maitset ning siseruumides püsib üsna kaua peal. Pakasega õue minnes aga märkasin, et otseselt huuli kaitsvat efekti sel küll ei olnud.

Huuled muutusid väljas kiiresti kuivaks. Pakendil on öeldud, et tegu on niisutava ja parandava toimega huulehooldusvahendiga, ehk siis pigem vahendiga, mis sobibki hoolduseks ja niisutamiseks, kuid mitte külma eest kaitsmiseks.

10. Eucerin

Eucerini hügieeniline huulepulk on mõnusa konsistentsiga. Huultele määrides tundub see parajalt rasvane ning ei jäta samas liialt paksu kihti. Pulk on lõhnatu, kuigi terav nina võib siiski õrna mee ja eukalüpti lõhna tunda. Tegelikult on selles huulepulgas hoopis pantenooli ja E-vitamiine. Keelega üle huulte limpsates maitset tunda ei ole. Piisavalt rasvane kiht niisutab huuli, teeb need pehmeks ja siidiseks, ning püsib peal väga kaua, kui seda just koos toiduga nahka ei pista. Hügieeniliste pulkade seas on see ehk ka üsna mõistlike raviomadustega.

11. Palmer's Cocoa Butter

Seda soovitaks kindlasti kõigile, kellele vähegi meeldib kakao lõhn ja maitse. Aroom on väga hõrk ja tuleb tunnistada, et ega maitsegi sellele alla ei jää. Samas ei ole kumbki neist nii tugev, et hakkaks häirima. Kui juba mainitud kakao maitse ei meeldi, siis ei ole loomulikult antud pulk sobiv. Püsib huultel korralikult - võib õues käia ja mõõdukalt vettki rüübata. Samuti ei ole ta ka kleepuv või paks, et see hakkaks rääkimist segama. Mõnus kerge ja võiks öelda, et isegi sõltuvusttekitav!

12. Panthenol LipBalm

Ravitoimega Panthenol LipBalm, mitte ainult ei kaitse huuli, külma, tuule, päikese eesst, vaid ravib neid sama aegselt juba varem tekkinud külma-, kuuma-, päikeejamade käest. Maitseb nagu ravim, lõhnab nagu ravim, kuid huulel tundub imehea. Kiht jaguneb huultele ühtlaselt ning liigne niiskus imendub, jättes huultele mittesegava kaitsekihi. Hind on see, mis määrab, et tegu pole niisama määrdega vaid arstimiga.