Appi tõttas järjekordselt Delfi ekspertide meeskond, kes võttis aja ning testis individuaalselt läbi pea kõik laiemalt levinud köhakommid meie selvehallides. Mõned pastillid olid selgelt tugevama kurguravi -ja ninaavamisvõimekusega, teised värskendasid vaid suud.

Igal juhul võttis testmeeskond individuaalsele sisekaemusele orienteeritud testis vaatluse alla järgmised tooted: Tic-Tac Fresh Mint, Mynthon, Halls Extra Strong, Orbit Mints, Mentos ja Halls Cool.

Köhapastillide puhul testisime nii nende maitset, kui toimet, seda kui kiirelt avas pastill nina ja muutis kurgu pehmeks, kuid testisime ka vaid kommi maitseerisusi. Samuti seda, kas ja kuida mõjub komm suu ja nina limaskestale – kas kahjusta seda või mitte.

Delfi seekordsesse testmeeskonda kuulusid: Martin Hanson, Kaisa Pungas, Tanel Saarmann, Anna Elisabeth Vaher, Epp-Mare Kukemelk, Heidi Kukk, Riina Kallas, Marge Trell ja Marko Mumm.

Nii siis ... SUUR DELFI KÖHAKOMMITEST:

Halls cool

Suhkruvabad pastillid magusainetega, Mentooli-eukalüptimaitselised.
Välimuselt täitsa kenad siniste tükikestega kommid. Mentooli-eukalüpti maitse oli meeldivalt talutav, aga tegu polegi ju köhakommi, vaid magusa, kergelt värskendava kommiga. Päras pastilli söömist püsis eukalüptimaitse suus mõne minuti.

TIC TAC fresh mint

Tic-taci kohta öeldakse, et miks ei võiks Tic-Tac säilitada sama maitset, mis tal on esimesel 10 sekundil. Hea magus maitse ja siis äkki tunneb keel münti. Värskendab hästi, aga mitte väga pikaks ajaks. Katki hammustades tuleb eriti terav mündimaitse suhu. Millegipärast jääb suhu pihemaks hoopis hapu mekk, aga see võib olla ka maitsja eripära. Värskus "Fresh" mida lubatakse on garanteeritud, mõneks ajaks vähemalt.

Mentos

Mentost olen ennegi söönud ja komm maitseb. Mentos on mõnus ja värskendav piparmündikomm - esmalt on tunda selle jahutavat ja värsket glasuuri ning kui see on sulanud, tuleb alt välja mõnusam ja pehmem piparmündimaitse. Kui Mentosel veidi suus sulada lasta, muutub see pehmeks närimiskommiks. Siit tuleb aga ka üks ja suurim närimiskommide miinus - see jääb hammaste vahele kinni. Niisiis võib see ju hingeõhku värskendada, kuid pikemas perspektiivis õhtust hambaharja ootavad kommijäägid hingeõhule just teenet ei tee.

Mynthon Extra Strong

Tumesinine kange Mynthon on tõepoolest oma nime vääriline. Kuigi kõik taolised "köha"kommid teatavasti haigust ennast ei ravi, vaid leevendavad hetkeks vaid sümptomeid ehk köha ja kurguvalu, tundub haiguse puhul alati, et pärast selle ära söömist oledki korraks terve. See lõbu muidugi kahjuks kaua ei kesta. Kõrvalnähud on selle kommi puhul paraku küll karmid. Pärast ühe "tableti" ära söömist on tunne nagu keelt enam olemas ei olekski. Nina- ja kurgulõõrid on küll lahti ja tunne meenutab värskust, mis järgneb hambapesule, kuid nõrgema tarbija jaoks jääb see tumesinine toode siiski liiga karmiks. Kui kurguvalu just tappev ei ole, siis soovitaks inimesele siiski midagi leebemat - Mynthonil endalgi ju suurepäraseid maasika, vaarika ja teiste maitsetega köhapeletajaid!

Orbit mints spearmint

Suhkruvabad mündimaitselised pastillid magusainetega - tugev piparmündi lõhn. Suu teeb värskeks, aga mitte nii hirmsalt, et suu liiga külmaks teeks. Imemisel sulab pastill ühtlasel, ei jää teravaid servi, mis keede või igemesse lõikaks. Köha ja kurguvalu korral ilmselt ei mõika. Mitte midagi erilist! Punkte 4.

Halls Extra strong

Sobib neile, kes igatsevad kiiret ja tugevat köhakommiefekti. Veidi mõru maitsega, mida annab kommides sisalduv eukalüptiõli. Ajab suu korralikult õhetama. Vahepeal tuleb suu lahti teha ja silmad vidukile ajada, et efekt liiga tugev ei oleks. Sobib neile, kes ei armasta magusaid komme, muidu veidi liiga mõru.

Lockers

Aastaid Eestis müügis olnud Lockersit peetakse kliinilisemalt kõige ausamaks köhakommiks terves arsenalis. Maitselt on Lockers ehk kõige pehmem, mesine ja magus, kuid pealispinna all peidab ennast karm "ninaavaja", mis teeb imet ka kõige käredama kurgu ning kinnisema nina puhul. Lockersi probleem on sama mis paljude teiste köhakommide puhul, toimeaine on liialt tugev, mis lõhub nina limaskesta ja hingamine muutub valusaks. Äärmiselt personaalne probleem, kuid siiski olemas.