Selvehalli lettidel on õunasorte igapäevaselt ja aastaringi saada tükki (sorti) seitse. Sügisel on sinna lisandunud ka kohalikud Eesti ubinad, kuid mitte liig suure massina.

Ka turul ei ole Eesti õunade valik just ülevoolavat meeleolu tekitav. Põhjuseks saab pidada Lõuna-Eesti väga halba õunasaaki, nagu noaga lõigatuna on Paidest allapoole jäävate õunapuude oksad tühjad.

Õuna aga tahaks ning nii tulebki hakata vaatama, mida importkaubast meile pakutakse. Tõime selvehallist kohale kokku seitse erinevat sorti ubinaid ning maitsesime klassikalisel meetodil - hindasime värvi, aroomi, maitset ja tekstuuri. Samuti mahlasust.

Nii siis ... SUUR DELFI ÕUNATEST:

1. Itaalia õun Golden
Kilohind: 1,79 eurot kilo

Õun on väga suur ning mahlane, hammustamisel niriseb mahla suunurkadest välja. On Eesti õunast erinev ja väga ebaiseloomulikult magus, fruktoosine, lausa imal. Maitses on veel natukene jahusust ning hapukust, mõrkjust aga mitte. Õun ei pargi suud ega kuivata. Seemned väikesed. Sobib söömiseks imehästi.

2. Itaalia õun Red Delicious
Kilohind: 1,99 eurot kilo

Tulipunane ja suur õun sisaldab väga mahlast kui ka jahust sisu, mis aga eelmisest ubinast palju vähem magus, kuid sama võrra ka vähem hapukas. Koor on paks ning jääb hambavahesse kinni. Hammustades pritsib ohtralt mahla. Kokkuvõtvalt hea õun, kuid võrreldes kodumaiste ubinatega liiga kunstlik ja ebamaine - nii maitselt kui suuruselt.

3. Eesti õun Sandra
Kilohind: 1,79 eurot kilo

Klassikaline Eesti ubin, väikese seemne, õrna koore ning pehme viljalihaga. Samas on Sandra mõnusalt hapu-magusa maitse spektriga ning värskendav. Sobib nii söömiseks, koogiks kui ka mahlaks. Viimase puhul on ehk suurema kaliibriga õunad mahlarohkemad. Kahjuks ei ole ainus selvehallides müüdav Eesti õun midagi erilist ning jääb ka hinna tõttu teiste ubinate varju.

4. Poola õun Paulared
Kilohind: 0,55 eurot kilo

Poola õuna tuleb pidada oluliseks, kuna kilohind on odavam kui Eesti õunadel kasvatuskulud ja korjamine, rääkimata juurdehindlustest, tranpordist ja muust. Samas on Poola õunad ülimagusad, ülimahlased, kuid ka ülilääged. Peaasjalikult sobivad koogi tegemiseks. Talvisel õunavaesel ajal on aga Paulared täiesti söödav, sest meenutab meie omakandi õunu.

5. Granny Smith
Kilohind: 1,79 eurot kilo

Kõige rohelisemad, ilusamad ja kunstlikumad õunad maailmas. Kõik õunad on täpselt ühte värvi, ühe suurusega, ühe kujuga ning ühe maitsega. Totaalne geneetika ja sordiaretuse võidukäik. Samas ei muuda see õuna halvaks, maitsetuks või imalaks - Granny Smith on lisaks oma ilusale väljanägemisele ka kuratlikult mahlane, magus ning hea magustoit. Kooki sellest sordist ei küpsetaks, kuid söödava disainielemendina paneks kodus lauale küll.

6. Royal Gala
Kilohind: 1,59 eurot kilo

Royal Gala paelub alati oma värskusega: õun on alati meeldivalt mahlane. Selge ja klaar puhas kergelt magusavarjundiga maitse on selle õuna trump: Seda ostes on alati teada, mis maitsega toote saad. Koor ei ole ka liiga paks nagu paljudel niinimetatud poeõunadel tundub olevat, vaid kergesti läbihammustatav.

7. Hollandi õun Jonagold
Kilohind: 1,49 eurot kilo

Hollandlaste Jonagold on tugev, mahlane, aga lääge maitsega. Pole hapet, pole magusust, suhteliselt kasutu, jahune ja mõttetu õunasort. Hind küll teistest odavam, kuid sama on ka maitse ja aroomidega. Samas on õuna mekis miski omalaadne alatoon ... virsiku ja kaneeli kerge mekk. Õuna ainus positiivne joon on, et krõmpsub hästi, kui hammustada.