Peame pelmeene üldjuhul Venemaalt pärit toiduks, kuldselt suured Siberi pelmeenid, vareenikud ja nii edasi annavad selleks kõik tugeva eelduse. Kuid nagu enamuse heaga, mis meie maailmas on, pärinevad ka pelmeenid Hiinast. Pilusilmsete maalt on aga pelmeenid rännanud kõikjale maalima ning muutunud väikeste erinevustega paljude riikide rahvustoitudeks, näiteks Venemaal.

Eestisse jõudmiseks pidid pelmeenid leidma tee Hiinast Euroopasse, sealt Prantsuse gastronoomia valikusse, kus laialdase kopeerimise ja prantsusepärastamise aegu Peeter I ka pelmeenid Venemaale tõi. Nõukogude Liidu sõduri kirsaga toodi Eesitsse ka pelmeen. See, mida me teame klassikalise pelmeeni all täna.

Kuid ikkagi, milline on parim sügavkülmapelmeen, mida vaid mõne euroga omale koju saab tarida ja millest hea söögi saab keeta? Ajasime kokku taas testgrupi ning tõime selvehallist 12 erinevat pelmeenipakki.

Seekordselt tõime poest ära 12 pakki erinevaid pelmeene, populaarsus või müügiedu siinkohal rolli ei mänginud. Objektiivne vastus on see, et korvi sattusid need pelmeenid, mis esimestena külmkapis pihku jäid. Valikusse võtsime eri tootjate ja erineva sisuga pelmeene: Vanakooli Pelmeenid, RIMI kodused pelmeenid, Pinokio pelmeenid, Maahärra Pelmeenid, Premia Pealinna pelmeenid, Talleggi kanapelmeenid, UVIC Bravissimo pelmeenid, Põngerja pelmeenid, Pelmeenid „Sibirsskie“, UVIC pelmeenid, Saaremaa pelmeenid ja Rakvere kodused pelmeenid.

Pelmeene keedeti liitris vees täpselt 8 minutit. Individuaalse maitse ja aroomi testi järel täheldati mõtted üles ning hinnati lihaampsu kümne palli skaalal. Objektiivsuse huvides tuleb mainida, et tegemist oli pimetestiga.

Kõige kõrgemad punktid auväärt testmeeskonnalt sai Rakvere Kodused Pelmeenid, teenides kümnest punktist 8,5 punkti.

Rakvere pelmeenide kohta kirjutasid testijad, et „Rakvere pelmeeni suurim tugevus on tema üldise kvaliteedi kõrge tase. Pelmeen ei ole kõige parema lihaga, pelmeen ei ole parima taignaga. Kui kui panna kokku nii taigen, liha, keeduprotsess, on tulemuseks nii kahvlile kui hambale väärikat ja maitsvat vastupanu osutav pelmeen, milles tugev tükk, maitsvat liha ning arusaadav ümbris. Kerge maitsenüansi parandamise korral, annaks ka kümneka välja“.

Pelmeenitestist võtsid osa Martin Hanson, Ester Vaitmaa, Vahur Koorits, Triinu Laan ja jokkerina anonüümseks jääda soovinud pelmeeniaustaja.

Nii siis ... SUUR DELFI PELMEENITEST:

1. Vanakooli Pelmeenid
Punkte: 5

Vanakooli pelmeenil on liha ja taigna vahekord paigast ära – liiga palju „saia“ ja liiga vähe liha. Liha ise on keskmise talutavusega, suhteliselt maitsetu, kui väikene vürts välja jätta. Üldjoontes ei ole väga meeldiv amps. Söönuks saab, kui pelmeen katta sentimeetrise hapukoore kihiga. Tuim liha, tuim taigen, kokku tuim pelmeen.

2. RIMI kodused pelmeenid
Punkte: 4

Kõige kohutavamad „asjad“, millele nimeks pandud pelmeen. Lahtilõikamisel on koheselt aru saada, et sisuks ei ole liha, vaid midagi märjakstehtud ja kördiks segatud kassitoidulaadset. Maitselt puhas keemia, „lihal“ tunda väga tugevat lisandi ja maitsetugevdaja mekki. Lisaks on tainas liialt paks. Üldmulje väga halb. Ainus erinevus teistest on ohtralt kasutatud pipar.

3. Pinokio pelmeenid
Punkte: 4,5

Pisikesed ja armsad mudilaste pelmeenid. Maitselt mõnusad, kubatuurilt aga väikesed ning ka jõudu ja maitset ei tundu olevat. Liha on taaskord tuim ning isegi keetmine ei ole andnud juurde palju vajaminevat mahlasust. Samas ... ootused olid veel halvemad, kui reaalne tulemus.

4. Maahärra Pelmeenid
Punkte: 7,75

Maahärra on selgelt pannud pelmeeni sisse päris liha, ausat notsut, mida on maitsest ja mahlasusest tunda. Lisaks on täidetud pelmeeni teine oluline kriteerium – pelmeen on suur. Täidetud on ka kolmas pelmeeni oluline kriteerium – liha on palju, tainast vähe. Kuid nagu ikka ei teeks paha keeduvee maitsestamine ja väikene vürts.

5. Premia Pealinna pelmeenid
Punkte: 7

Klassikalised vanakooli pelmeenid, mille kuju ja vorm nõuavad keetmist ning hapukoort. Liha on aus ning pall on võimekalt suur. Tainas on tugev ja piisavalt suur, et keeda mõnusalt ja ühtlaselt. Pealinna pelmeeni teeb aga eriti mõnusaks pelmeenisurakas. Negatiivseks võib pidada vähest maitsestatust.

6. Talleggi kanapelmeenid
Punkte: 6

Ainsad „mitte sealiha“ pelmeenid pundis. Esimene üllatus: liha on hirmus tugev ning isegi keetes ei muutu paremaks ega pehmemaks. Teine üllatus: liha on sees valge. Kolmas üllatus: liha ja tainas on täiesti ilma taigna ja liha maitseta. Tunda on kas küüslauku või kardemoni. Üks nendest pelmeenidest, mille on kena pakend ja oled alati tahtnud osta, kuid pole julgenud. Õige otsus, ei tasu rahakulu ära.

7. UVIC Bravissimo pelmeenid
Punkte: 6,5

Ega sea selga Armanit ei pane, nagu ei saa ka head pelmeeni, kui üritada talle Itaalia kombeid õpetada. Lisaks sellele, et liha on tuim, hakkavad kohe mööda suud ringi kolama maitsed, mida pelmeeni juurest ei otsi. Ei saaks ka väita, et need uued maitsed kuigi head oleksid. Suureks plussiks on see, et pelmeenid keevad ühtlaselt, ning keevad suureks. Kui maitsestada keeduvett kanapuljongi ning loorberiga, süüa koos piprase ja küüslauguse hapukoorega, on tegemist täitsa hea pelmeeniga.

8. Põngerja pelmeenid
Punkte: 5

Pelmeenid on taaskord pisikesed, kuid nagu ka nimi ütleb, lastele mõeldud. Pakil ilustseb Eesti Juustult tuttav tanuga neiu, kes teatab, et pelmeenid on juustuga paremad. Ei saagi aru ... kas peaks juust olema pelmeeni sees või peaks enne söömist juustu peale raputama. Pelmeenis endas juustu küll ei tuvastanud. Keetes läheb aga pelmeen katki, liha on tuim ja mingi veidra kõrvalmekiga. Pigem ei ostaks neid isegi endale, rääkimata lastest.

9. Pelmeenid „Sibirskie“
Punkte: 5,25

Tõsiselt hea liha maitsega pelmeen, kus liha palju, tainast vähe. Suur miinus on Siberi pelmeenide juure asjaolu, et keevad „ilaseks“ ning ei ole esteetiliselt kenad. Kahvel läheb liiga kergelt pelmeenist läbi ning roog on lödi, kokku vajunud ning ebaisuäratav. Kui aga on julgus siiski oma lõualuud avada, on maitseelamus garanteeritud. Kahe otsaga asi – silmadega ei sööks, suuga aga küll.

10. UVIC pelmeenid
Punkte: 6,75

Selgelt kõige suuremad pelmeenid testis, maitsevad väga tugevalt ja ausalt. Ehk on pääsenud kõige lähemale perfektse pelmeeni staatusele. On jõudnud lähedale, kuid mitte pärale. Liha on küll palju, kuid palju on ka tainast. Pelmeeni läbikeetmisel muutub aga tainas limaseks ning pelmeen ebaapetiitseks. Samas suure boonusena annab kvaliteetne liha välja mahla ning hammustades tervet pelmeeni täitub suu aromaatse puljongiga, millele assisteerivad liha puhas mekk ning taigna tihkus.

11. Saaremaa pelmeenid
Punkte: 6

Saaremaa Lihatööstusele ebaomaselt on pelmeenid maitsetud, liha on tuim, ei kee mahlaseks. Liha päritolus on kahtlus, et head leent välja ei aja. Suur pluss on pelmeeni kena välimus, ühtlane keemine ning liha hulk. Samas taigen on tuim ja maitsetu. Maitsestatud hapukoore või lisandiga võib aga vabalt kõhu täis süüa. Minut hiljem aga meeles pelmeen enam pole.

12. Rakvere kodused pelmeenid
Punkte: 8,5

Rakvere pelmeeni suurim tugevus on tema üldise kvaliteedi kõrge tase. Pelmeen ei ole kõige parema lihaga, pelmeen ei ole parima taignaga. Kui kui panna kokku nii tainad, liha, keeduprotsess, on tulemuseks nii kahvlile kui hambale väärikat ja maitsvat vastupanu osutav pelmeen, milles tugev tükk, maitsvat liha ning arusaadav ümbris. Kerge maitsenüansi parandamise korral annaks ka kümneka välja.