Soome suurima kaubanduskontserni Kesko tütarettevõte AS Kesko Eesti teeb ettevalmistusi hotelli Taru vastas asuval krundil, et enne järgmist suve avada 2400 ruutmeetri suurune hulgimüügiladu. Kõrvalkrundil asuva poolelijäänud garaažikooperatiivi asemele kerkib jaanuari lõpuks 850 ruutmeetri suurune Säästumarketi kaubamärki kandev supermarket.

Kesko Eesti alustas eelmisel aastal strateegiat, mille eesmärk on rajada hulgimüügi- ja jaekaupluste võrk üle Eesti ning saavutada 25protsendiline turuosa. Praegu on Keskol kaks SuperNetto kaubamärki kandvat hulgimüügiladu Tallinnas. Lisaks Tartule rajatakse lähiajal hulgimüügiladu Pärnusse. Detsembris alustab Tallinna lähedal Jüris tööd Kesko Eesti logistikakeskus.

Kesko läheb Tartu kaudu Lätti

Kesko Eesti Tartu filiaali juhataja Mairo Velneri sõnul on Keskol ambitsioon minna Tartust lõuna poole Lätti. Kesko Eesti direktor Riho Maurer ei soovinud Kesko plaane kommenteerida. “Tulemas on suured muutused, kuid neist on veel vara rääkida,” jäi Maurer napisõnaliseks.

Säästumarketi omanikfirma, Kinnisvaravalduse OÜ haldusdirektori Aldo Daponi andmeil investeerivad nad Tartusse umbes 8 miljonit krooni. Eestis tegutseb praegu seitse Säästumarketi nime kandvat suurkauplust Tallinnas ning üks Kohtla-Järvel ja Pärnus. “Ehitused on pooleli Rakveres ja Keilas,” lisas Dapon.

Daponi sõnul pole Säästumarket traditsiooniline supermarket. “Kaupleme aluste pealt,” tutvustas Dapon. “Kuna kulutame kauba väljapanekule võimalikult vähe, saame kaupa müüa odavamalt.”

ASi Aardla Hulgikaup tegevdirektor Heino Anderson on veendunud, et Kesko ja Säästumarketi tulek lööb Tartu kaubandusturu sassi. “Tõenäoliselt saab Keskost meile kõige suurem konkurent horeca-sektoris (hotellid-restoranid-kohvikud — toim.),” ennustas Anderson. “Oleme Tartus praegu horeca-sektori põhitarnija.”

“Kindlasti hakatakse turgu ümber jagama,” ütles hulgimüügifirma AS Rain juhataja Toomas Raud. “Tegemist on ju suurte tegijatega, kel oskusteavet ja kogemusi piisavalt.” Raua kinnitusel ehitab Rain hiljemalt kevadeks kaks viilhalli suuremaks kokku ja hakkab teenindama nii erakliente kui ka väikehulgikliente. “Et oma positsiooni turul tugevdada,” lisas Raud.

ASi Tirsi Hulgi juhatuse liige Toomas Määrits pidas Säästumarketit olulisemaks konkurendiks. “Kesko strateegia on pigem juriidiliste isikute teenindamine,” põhjendas Määrits. “Meie suund on jaekaubandus.”