Saku Õlletehas küsib kauplustelt ja restoranidelt kõrgemat hinda juba alates 1. septembrist. A. Le Coq ei ole hinnatõusu kuupäeva veel nii täpselt paika pannud.

Saku Õlletehase müügidirektor Margus Kastein ütles Delfile hinnatõus on valikuline ja sõltub õlle kangusest: mõnede toodete hind ei tõuse üldse, teiste hind tõuseb 3-5 protsenti ning ülejäänutel kümme protsenti.

A. Le Coq plaanib õllede hindu tõsta 5-10 protsenti.

Hinnatõusu põhjus peitub ettevõtete kulude jõudsas kasvus, samal ajal kui õlle keskmine hind on viimase kahe aasta jooksul odavnenud tervelt neli protsenti.

Kasteini sõnul on õlleturg paari aasta jooksul kahanenud kümnendiku. Samal ajal on tõusnud aktsiis, tervelt 50 protsenti, ning käibemaks, mis kerkis kahe protsendipunkti võrra. Piiratud on õllede väljapanekut ning alkoholimüügi kellaaegu.

"Keegi on selle kinni maksnud ja täna oleme see meie. Meie kasuminäitajad on võrreldes ülemöödunud aastaga drastiliselt kukkunud," sõnas Kastein.

Ta lisas, et kasvanud on ka õlle valmistamisega seotud kulud ja tõusnud tooraine hind.

"Vabaturu avanedes maksame me elektri eest 20 protsenti ning kütuse eest umbes kümme protsenti rohkem. Viimane viljahinna uudis ei ole meie jaoks mingi uudis, ja ka see mõjutab meid väga tugevalt. Ehk meie sisendhinnad on väga palju tõusnud," rääkis Kastein.

Konkurendi hindade tõstmise plaani kommenteerides ütles Kastein, et "eks tööstusharu on sarnane ja probleemid on tõenäoliselt sarnased".

A. Le Coqi juht Tarmo Noop ütles, et surve hinnatõusule on ülimalt suur ning selle peamiseks põhjuseks linnase hinna 50protsendiline tõus.

Noop rääkis, et suvine õllemüük on läinud oodatust oluliselt paremini ning ettevõtte eelmise aasta oktoobris aasta peale ette tellitud linnasesaak saab otsa juba enne septembrit. Järgmine linnasetellimus tuleb aga poole kõrgema hinnaga.

Noop ütles, et kindlasti jälgitakse, mida Saku suurima konkurendina turul teeb ja kui palju toodete hindu tõstab. "Me oleme oleme arvestanud kuskil viie kuni kümne protsendi suuruse tõusuga," sõnas ta.

Millal A. Le Cop õllehinda tõstab, Noop ei täpsustanud.