Internetist saab osta riideid, jalatseid, uksi, aknaid, autosid, maju, reise, kindlustusi ja muid tooteid ning teenuseid.

Kuidas aga toimub internetist ostetud suurte mõõtmetega kaupade jaotus, nende toodete jaotus, mis ei mahu Smartposti kappidesse ega kullerite kaubikutesse?

Kuna internetipoe põhiline argument on soodne hind, siis seda on võimalik saavutada:

  • Sisseostuhind peab olema madal
  • Ettevõtte tegevuskulud peavad olema madalad
  • Jaotuskulud peavad olema madalad

Sisseostuhind sõltub ostetavatest kogustest ehk selline nokk kinni—saba lahti teema. Ehitusmaterjalide sektoris võib kokku puutuda olukordadega, kus suured ehituspoeketid esitavad tarnijale ultimaatumi pakivedaja kohta. Õnneks on siiski 5 aasta jooksul ainult üks kord maaletooja lasknud ennast suurtel ehituskettidel ebaseaduslikult mõjutada. Ülejäänud tarnijad seisavad aga selle eest, et kaasmaalastest lõpptarbijatel oleks võimalik kaup soodsalt kätte saada, ilma et peaks välismaalastest omanikega ehituspoodide kettidele liigset kasumit maksma.

Et tegevuskulud madalaks saada, peavad ettevõtte protsessid olema efektiivsed ja toimima perfektselt. Kõikvõimalikud protsessid, mis on võimalik automatiseerida, tuleb lasta teha arvutil, nii tekib kulude kokkuhoid ja väheneb juhtimise vajadus. Määrava tähtsusega on ettevõtte toimimiseks eluoluliste protsesside reglemeneteerimine: klienditeenindus, ost, müük, jaotus, turundus, finants.

Saavutamaks madalamaid jaotuskulusid, on vaja tarneprotsess automatiseerida. Kuidas seda teha ettevõttes, mis müüb enamjaolt ebatraditsioonilisi e-kaubanduse kaupasid ostes neid ligi 160 tarnijalt üle Baltikumi ja Skandinaavia, lisaks vähesel määral Saksamaa ja Hiina? Lisaks sellel on eelarve väga piiratud. Lihtsat vastust ei ole. Baumaxi tarneprotsess koosneb kümnetest pisikestest teguritest, mis kõik on määratud toote, tarnija ja kliendipõhiselt. Nende kolme vajadustest ja asukohtadest lähtudes koostatakse jaotusplaan ning pakutakse kliendile kõigest sekunditega tarnehind Eestisse ja Soome.

Kliendil on võimalik valida 4 tarnemeetodi vahel:

  • Kuller
  • Tavavedu
  • Mahalaadimisega vedu (kraanaga auto)
  • Minna ise kaubale järele

Pealtnäha lihtne transpordiarvutus hõlmab omalt poolt meeletul hulgal töötunde andmesisestajate poolt, tarnijate täpset kaardistamist ja transpordifirmade marsruutidega sobitamist meie logistikute poolt.

Selle tulemusena on Baumaxil suur konkurentsieelis, sest kliendid saavad koheselt ostukorvis teada kaupade transpordimaksumuse, säästes aega ja raha. Põhjalike protsesside efektiivsuse tõstmise abil saame pakkuda parimat transpordihinda ja tihtipeale ka tasuta transporti Eesti piires.

Suur osa Baumaxi toodetest on raskesti transporditav kaup. Kaup on kas väga raske, nagu ehituskivid, või suurte mõõtudega, näiteks kuni 6m pikkune puitmaterjal. Lisaks on suuri ja raskeid kaupasid nagu eterniit ja kipsplaadid, kus aluse kaal võib olla enam kui 2 tonni. Baumax pakub ainukesena Eestis 95% oma ehituskaupadest 1 kuni 3 päevast tarnet üle Eesti. Tegelikult on isegi väikses Eestis vähe e-poode, kes sama kiiret tarnet pakuksid käsipakkidele.

Jaga
Kommentaarid