Senine elusasemelaenu intress kujuneb pangamarginaalist ja euriborist.

Panga eraisikute finantseerimise juht Andres Tukk ütles tänasel pressikonverentsil ajakirjanike küsimustele vastates, et uus laenutoode ei saa kohustuslikuks. Klient saab ise valida, kumb intressipakkumine talle sobivaim on.

Tuki sõnul on majanduskeskkonna riskitegur ka praegu marginaalis olemas, kuid see tõstetakse nüüd eraldi välja, et kliendile tema laenumakse kujunemist läbipaistvamaks muuta.

„Majanduskeskkonna riskiteguri suurust ei pane paika panga juhatus, see kujuneb sõltuvalt Eesti riigireitingust, mida Moody’s avaldab,“ selgitas Tukk.

„Kui reiting paraneb, saab pank odavamalt raha hankida ja seeläbi muutub igakuine tagasimakse ka laenajale odavamaks. Senise loogika kohaselt ei oma reiting laenumaksele mitte mingisugust mõju ning marginaali on 20 protsendilise puhvriga riskitegur alati sisse arvutatud.“

Vastates küsimusele, et mis juhtub siis, kui riigi majanduslik olukord muutub kardinaalselt ja riigireiting kolinal kukub, vastas Tukk, et Eesti on läbi käinud väga erinevatest majandussituatsioonidest ja reiting on muutunud vähe. „Samuti võib küsida, et kas me siis ei usu oma riiki,“ esitas ta vastuküsimuse.

Riskimarginaali vaadatakse üle iga kuue või 12 kuu tagant ning vastavalt majandusolukorrale kujuneb ka laenumakse suurus.

Aga kui olukord läheb halvemaks, kas siis kuumakse suureneb? „Jah, siis tuleb kliendil maksta rohkem, kuid kinnitan, et me usume Eesti majanduse heasse käekäiku ja arvame, et suurema osa laenuperioodist on majandusega siiski kõik korras,“ vastas Tukk.

Kliendimarginaal vaadatakse uue arvutamisloogika puhul üle iga kahe aasta tagant. Tuki sõnul on peamine erinevus selles, et kui praegu satub laenuklient raskustesse, siis vaadatakse tema laenuleping üle ja panga marginaal muutub reeglina suuremaks ja see jääb nii, kuni laen makstud saab. „Uue korra kohaselt on aga nii, et kui klient raskustest üle saab, siis muutub tema marginaal automaatselt väiksemaks tagasi.“

Tukk rääkis, et nad käisid oma ideed tutvustamas tarbijakaitseametis ja finantsinspektsioonis ning suhtumine oli pigem positiivne, kuid siiski äraootav, sest selline intressi arvutamise loogika on neilegi uus.

Tarbijakaitseamet soovitab tungivalt enne laenulepngule alla kirjutamist kõige kohta aru pärida, sest riigireiting ja sellega seonduv on meist enamikule võõras temaatika.

Finantsinspektsioon teatas, et intressi kujunemise aluste muudatus võib kaasa tuua krediidiasutuse õiguse muuta ühepoolselt ette teatamata intressimäära suurust.

Samuti toonitatakse, et soovides laenuvõtjana muuta olemasolevat laenulepingut, tuleb jälgida, kas mistahes lepingu muudatusega kaasneb ka intressi kujunemise aluste muudatus.