Eluasemekulutuste hinnakasv jätkub ka selle aasta suvekuudel ning seda tingib energiatootjate sõnul peamiselt kõrge nafta hind maailmaturul, kirjutas Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

Toidukaupade hinnatõusu taga on aga liha- ja lihatoodete hindade ligi seitsmeprotsendiline kasv. Oluline osa aastase inflatsiooni kujunemisel on ka mootorikütuste hindadel – aastases võrdluses kasvasid mootorikütuste hinnad keskmiselt kaheksa protsenti.

Kütuste hinnad maailmaturul on selle aasta esimesel poolel olnud eelmise aasta tasemetest kõrgemal, kuid viimased kuud on selgelt näidanud toornafta hinna langustrendi (aastases võrdluses on Brent nafta hinnaindeksi väärtus juba viimased neli nädalat olnud languses).

Eesti mootorikütuste hinnad on kuises võrdluses langustrendis – kuine hinnalangus oli keskmiselt ligi neli protsenti.

Lähituleviku inflatsiooni mõjutavad endiselt eluasemekulutused, mille hinnatõusu on Konkurentsiamet juba kooskõlastanud. Samas peaksid teiste kaupade ja teenuste hinnad muutuma oluliselt vähem.

Täiendav energia hinnatõus maailmaturul kergitaks ka Eesti inflatsiooni läbi nii kasvavate transpordi hindade kui ka eluaseme kulutuste.

Meie hinnangul eeldades energiahindade languse jätkumist maailmaturul kasvavad hinnad sel aastal keskmiselt 3,8%.