“Taksojuhte pole vähe, neid on täiesti piisavalt, aga järjest väiksem osa neist tahab öötundidel ja hommikul vara tööd teha,” sõnas ASi Linnatakso juhataja Jaan Härms. Kuna kõik taksojuhid on FIEd, ei saa kedagi öisesse vahetusse ajada, samuti ei pea taksojuht igale tellimusele reageerima, isegi kui viibib sihtkohale lähedal.

Probleem, mida taksofirmade juhid eriti tunnistada ei taha, on see, et tellimussõitude asemel seisab osa taksojuhte meelsamini hotellide ees, lennujaamas või sadamas, kust on võimalik välismaalasi peale korjata.

“Palju on ka selliseid juhuseid, et kiisud ja taksojuhid juba teavad kliente, kes teevad lühikesi otsi, ja neile ei taheta vahel teadlikult järele sõita,” rääkis kuuendat aastat iseseisvalt taksoga sõitev Väino Paloveer.

Olulise osa taksojuhi tulust moodustab välismaalaste viimine teatud restoranidesse või hotellidesse, kus n-ö näo pealt makstakse vedajale 100-500 krooni, rääkis Paloveer.

Väljapääs võiks ASi Tulika Takso juhi Anne Rebase sõnul olla uute autode kaasamine taksotellimuste turule. “Tallinnas tegutseb operaatoriväliselt mõnisada taksojuhti. Kui luua ühtne taksode tellimise keskus, saaks ka nemad kaasata,” arvas Rebane. Samas tunnistavad taksofirmade juhid, et praegu pole Eesti taksondus selleks veel valmis.

Paremaks lahenduseks peavad taksojuhid hinnatõusu. Taksofirmade esindajate sõnul tuleks kilomeetri hind võrdsustada bensiiniliitri hinnaga. “Nii järsku hinnatõusu ühe raksuga teha ei saa, aga Linnatakso tõstab lähiajal kindlasti tariife,” märkis Härms. Praegu maksab Tallinnas kilomeeter sõitu 6-8 krooni, bensiiniliiter aga 12-13 krooni.

taust

Töökas taksojuht teenib kuus üle Eesti keskmise palga

• netotulu 30 000-50 000 kr
• kulu Tulika takso rendile, operaatorile, autopesule ja peatumisõigustele 9000 krooni (auto on sel juhul renditud paarilisega kahasse, kokku makstakse Tulikale 18 000 krooni kuus)
• bensiin 4000-10 000 kr
• maksud (kohustuslik avansiline sotsiaalmaks 660 krooni kuus pluss tulumaks 22%) 7260-11 660 kr
• puhastulu 9000-19 000 kr

Öösel baarist koju soodsamate taksodega ei saa

Tellimus 00.10 Toompuiesteele Meritoni hotelli juurde

• Tulika Takso 10 minuti jooksul (alustustasu 45, km 7.80)
• Linnatakso: 10 minuti jooksul (alustustasu 45, km 7.80)
• Reval Takso: vaba taksot pole (alustustasu 25, km 6)
• Sõbra Takso: liin pikalt hõivatud (alustustasu 25, km 6)
Allikas: Äripäev