“Tallink on oma eelmise aasta käibenumbriga vähemalt kolme esimese Eesti ettevõtte hulgas,” teatas Pant uhkustundega aktsionäride koosolekut sisse juhatades.

Läänemere regioonis tegutseva laevanduskontserni eelmise majandusaasta käive oli 11,9 miljardit krooni, mis on kõigest kaheksa korda väiksem selle aasta Eesti riigi eelarvest.

Pant esitas kuhjaga retoorilisi küsimusi

“Kõigil on küsimus aktsia hinna kohta. Ka ma ise tahaksin teada, millal hakkab aktsia hind tõusma. Samas on ka küsimus, ja eelkõige juhatusel, kas Tallinna börs on ikka kõige õigem koht Tallinki jaoks, sest Tallink on suur ettevõte,” esitas Pant retoorilisi küsimusi enne koosoleku lõppu, kui peaaegu kõik päevakorrapunktid olid juba heaks kiidetud.

LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert ei usu, et esimeses järgus võiks arutluse all olla laevandusfirma Tallinna börsilt lahkumine. Veelgi ebatõenäolisemaks peab ta üldse avaliku ettevõtte staatuse lõpetamist.

“Kõige reaalsem on minu meelest aktsiate noteerimine lisaks Tallinnale veel mõnel börsil. Vaadates teiste Eesti ettevõtete trendi, nagu Olympic EG ja Silvano FG, siis kõige tõenäolisem tundub praegu Varssavi börsile liikumine,” avaldas Kert arvamust.

“Räägitakse, et Tallink on kohutavalt üle laenanud. Kui vaadata seda, et laenud moodustavad 37 protsenti kogu varadest ja eelmisel aastal võtsime laenu 88 miljoni euro eest, aga maksime tagasi 99 miljoni euro eest, siis kainelt analüüsides võib öelda, et pole hullu midagi,” tahtis Pant anda kohale tulnud aktsionäridele kindlustunnet ettevõtte olukorra kohta.

Üks aktsionäride jaoks oluline päevakorrapunkt oli dividendide maksmine, mille puhul otsustati ettepanek “dividende eelmise majandusaasta eest mitte maksta” vastu võtta.

Pant selgitas ettepaneku tagamaid sellega, et laevastiku uuendamisse on palju investeeritud, mis on nõudnud palju raha, ja veel oleks vaja investeerida 670 miljonit krooni.

Dividende võib oodata 2009. aasta eest

“Kõik tahavad kindlasti teada, millal Tallink hakkab dividende maksma. Võib-olla tahaksin isegi teada,” püüdis Pant ennetada aktsionäride küsimust ja esitas selle ise auditooriumile. “Ilmselt ei tee nõukogu ka sel aastal veel ettepanekut dividende maksta, sest investeeringud laevastikku nõuavad oma osa, kui ei tule just väga hea aasta. Küll aga peaksid suuremad investeeringud 2009. aastal läbi saama, nii et siis võib tekkida dividendide maksmise võimalus,” andis Pant lootust.

Eile Tallinki aktsia hind ei muutunud, sest enamiku aja oli kauplemine aktsiaga aktsionäride koosoleku tõttu peatatud. Aktsia hind jäi 12,84 krooni peale, käive oli 9,36 miljonit krooni.

Uus optsioonikava

Tallinki aktsionäride üldkoosoleku kümne päevakorrapunkti seas kiideti heaks ka uus kolmeaastane optsiooniprogramm ning tühistati eelmine üheaastane programm.

“Aktsiaoptsiooni väärtus sõltub aktsia väärtusest tulevikus ja ettevõtte tegevusest,” kommenteeris juhatuse liige Andres Hunt juhtivtöötajate motiveerimiseks välja töötatud programmi. “Eelmine programm jäi juhtkonnas ja aktsiaturgudel toimuva tõttu ilmselgelt realiseerimata.”

Ettevõtte finantsjuht Janek Stalmeister nentis, et praegu on aktsia odav, aga iial ei või teada, mida hind hakkab tegema järgmisel ja ülejärgmisel aastal. “Seepärast anname ka võimaluse aktsiaid optsiooniprogrammi tarvis kas osta või emiteerida,” selgitas ta. Üks aktsionäridest küsis etteheitvalt, miks peaks ettevõte aktsiaid emiteerima, kui hind on niigi madal.

tasub teada
Optsioonitingimused
Kolme aasta jooksul väljastatakse 12 miljonit aktsiaoptsiooni, esimesel aastal kuni 3, teisel aastal kuni 4 ja kolmandal aastal kuni 5 miljonit optsiooni.
Ühele õigustatud subjektile võib väljastada kuni 260 000 aktsiaoptsiooni aastas, kokku programmi raames mitte rohkem kui 780 000 aktsiat.
Õigustatud subjektid on Tallink Grupp ja sellega ühte kontserni kuuluvate ettevõtete juhtivtöötajad.