Finantskulude, maksude ja kulumieelne kasum (EBITDA) moodustas Tallinki septembris alanud finantsaasta esimeses kvartalis 473 miljonit krooni, samas kulus pikaajaliste laenude kustutamiseks 467 miljonit ning laenuintressidele 273 miljonit.

Selle tulemusena kahanes vabade vahendite jääk mullu augusti lõpu 1,044 miljardilt kroonilt novembri lõpuks 452 miljonile kroonile. Seega kulutas ettevõte kvartaliga peaaegu 600 miljonit krooni.

Kahe kvartali pikkune põuaperiood alles ees Sama tempoga jätkates peaks Tallinki raha kiiresti otsa saama, ees on ju veel kaks ettevõtte jaoks väga rasket kvartalit. Reisijateveoga tegelevas äris on hooajad selgelt välja joonistunud ning põhitulu teenitakse suvekuudel.

Swedbanki analüütik Marko Daljajev eitas, et vabade vahendite vähenemine võiks tekitada Tallinkile makseraskusi. Kui aga ka järgmistes kvartalites jäävad rahavood samaks, võib tema sõnul tekkida laevafirmal uue laenu vajadus.

Praegustele andmetele tuginedes väitis ta, et vajadust lisakrediidi kaasamiseks pole. "Otsesed rahalised kulud - kütus ja laenuintressid - on ettevõttel teise kvartali jooksul maailmaturul tuntavalt alanenud, samas kui reisijate arv näitab selget kasvutrendi," kinnitas Daljajev.