Tallink kuulutas välja uue emissiooni — need, kes on 24. juuli seisuga laevafirma aktsionärid, saavad märkida uusi aktsiaid hinnaga 55 krooni aktsia. Ehk neilt, kes juba võtsid enda kanda Tallinki Silja-ostu rahastamise riski ja maksid selle eest investeeringu väärtuse kahanemisega, küsitakse raha juurde, et nad veel suurema rahalise riski enda kanda võtaksid.

Saades aktsiaid märkida turuhinnast madalama hinnaga — reedel, mil ettevõtte nõukogu teavitas kavandatavast uuest emissioonist, maksis Tallinki aktsia börsil 58,99 krooni -, võib väikeaktsionäridele tõepoolest tunduda, et sel viisil väheneb lõppkokkuvõttes nende senine kaotus.

Lisaks annavad aktsiad õiguse saada septembrist algaval majandusaastal dividende. Tallinki väitel on suuremad aktsionärid — Infortar, Amber Trust II ja Citygroup Venture Capital — juba näidanud üles huvi märkida aktsiaid 938 miljoni krooni väärtuses. Need seigad on tegelikult mõeldud väikeaktsionäridele näitamaks, kui turvaline järjekordne aktsiate märkimine siiski on.

Väikeinvestoreid on vaja moosida, sest Tallink loodab emissiooni käigus koguda lisaks mainitud summale veel ümmarguselt pool miljardit krooni, kokku 1,56 miljardit krooni ning veel augusti jooksul, et vähendada ettevõtte soliidset võlakoormat selle majandusaasta sees.

Ehk Tallinki juhid kasutavad sedasama vana trikki, mida Eestis 1990. aastail väikeaktsionäridelt raha väljameelitamiseks üsna sageli harrastati. Ning uue emissiooniga tõmbavad Ain Hanschmidt ja Enn Pant väikeaktsionäridel mütsi juba üle silmade.

Info avaldamisega viivitamine — ettevõte teatas oma majandusaasta kolmanda kvartali majandustulemustest viimasel minutil — ning segadus — näiteks on ebaselge, kas aktsionärid saavad oma aktsiate ostuõiguse edasi müüa või mitte — on seejuures tavaline taktika.

Aktsionärid ei saa teha adekvaatset otsust, kui nende käsutuses pole kogu vajalikku infot. Ent langetavad väikeaktsionärid mis tahes otsuse — müüvad senisedki aktsiad maha, ostavad aktsiaid emissiooni käigus juurde või ei märgi uusi aktsiaid — igal juhul on nad pehmelt öeldes pügada saanud. Müües nüüd, saab vaevalt üle 55 krooni aktsialt, ettevõtte aktsionäriks jäädes aga on supp lahja mis lahja. Väikeaktsionärid on rahastanud laevnike ambitsioonikaid plaane ning saanud vastu vaid suuresõnalisi lubadusi.

Ka nüüd lubavad juhid-suuromanikud ilusat tulevikku. “Juhatus on kolmanda kvartali jooksul käivitatud uute projektide kasumi potentsiaali suhtes väga entusiastlik. Tallink näeb tehtud kulusid kui kindlat investeeringut tulevikku,” seisab ettevõtte reedel börsile saadetud teates.

Pikaajalistel investoritel võib siiski veel lootust olla, et ükskord ka nende investeering ära tasub. Kui müts on aga üle silmade, on raske näha tulevikku mis tahes värvides.