Teniste sõnul kehtestati alkoholimüügi kellaajaline piirang, et vähendada alkoholi kättesaadavust, ja piirang töötab. “Alkoholi tarbimine on aasta-aastalt suurenenud ning jõudnud maailma võrdluses väga kõrgete näitajateni,” selgitas Teniste. Tema sõnul oli enne esmase öise müügipiirangu kehtestamist 2004. aasta suvel Tallinnas 556 alkoholikauplust.

“Nendest oli ööpäev läbi avatud 101 müügikohta, mis kujutasid endast tõsist ohtu avalikule korrale ning elanike turvalisusele ja tervisele,” märkis Teniste. “Praeguseks on alkoholikaupluste arv Tallinnas vähenenud 456-le, seega müügikohti on 100 võrra vähem.”

Kaupmeeste liit: probleem pole lahenenud

Eesti Kaupmeeste Liidu tegevdirektori Marika Merilai sõnul on väikeste ja keskmise suurusega kaupluste arv tõepoolest vähenenud, kuid probleemi lahendatud ei ole. “Tallinnas kehtestatud ajalised alkoholimüügi piirangud on muutnud eeskätt inimese alkoholitarbimise harjumusi. Ilmselt on impulsiivsed ostud asendunud pikemaks ajaks alkoholi ettevarumisega ning lahjade alkohoolsete jookide tarbimise vähenemisega,” märkis ta.

Merilai lisas, et alkoholipiirangute mõjust Tallinnas ei tohi jätta analüüsimata selle mõju Tallinnaga piirnevates omavalitsustes.

Aktsiisitõus pani kange alkoholi müügile põõna Olulisema mõjuga alkoholiturule on selle aasta esimeses kvartalis toimunud aktsiisitõus, mistõttu kange alkoholi müük on vähenenud veerandi võrra võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

“Müügipiirangud on alkoholi liigtarbimisega tegelemise pinnapealne vorm. Tegelik ennetustöö seisneb noortele vaba aja mõistlikus sisustamises ning ühiskondlike väärtushinnangute kujundamises,” ütles Merilai.

Tallinna reisisadamas alkoholi müüva Wine Store OÜ tegevjuht Tõnu Kraus ütles, et vaatamata piirangutele läheb neil veel väga hästi. “Nii palju, kui meil on turiste, on ka meie müük,” ütles Kraus ning lisas, et praegu on raske öelda, kuidas neil täpselt edaspidi läheb, kuna suurem aktsiisitõus on alles ees. Selle aasta esimese nelja kuuga on Krausi sõnul müük isegi veidi kasvanud.

Krausi kinnitusel on turistid väga ära hirmutatud ja iga päev tuleb kirju, kus soovitakse teada, millistel kuupäevadel on kauplus avatud ja millised piirangud on alkoholi ostmisele kehtestatud.

Samuti on iga läheneva püha ootuses väga närvilised WineStore’i rootslastest omanikud, sest Harju maavalitsus teeb alkoholi müüki piiravaid otsuseid tihti viimasel minutil.