“Esiteks on selle tinginud suur nõudlus lisaväärtusega kvaliteetkinnisvara järele,” ütleb A&A Kinnisvara juhataja Aivar Villemson. Lisaväärtuse all peab Villemson silmas asukohta, korterelamu mugavusi, milleks on liftid, panipaigad ja kinnised parkimiskohad. “Teiseks jätavad arendajad tahtlikult vähem ruumi spekulantidele, pannes uutele korteritele kõrgemad müügihinnad.” Kolmandaks põhjuseks võib pidada ülisoodsaid laenutingimusi.

Sellel aastal on kesklinna ja äärelinna uute korterite hinnavahe kasvanud ca 50% ja see kasvab veelgi, ennustab Villemson. Tema hinnangul ei ole enam aasta lõpus võimalik kesklinna osta 25 000 kroonise ruutmeetrihinnaga uut korterit. Villemson sõnul asuvad kesklinna korteritest kõige kallimad vanalinnas, kuid uusi elamuid sinna peaaegu ei ehitata. “Nendes üksikutes on hind alates 35 000 kr/m2.” Ta osutab, et südalinna hinnad jäävad üldjuhul Kadrioru hindadele pisut alla, kuid nõudlus on suurem just südalinna korterite järele ja jagub ka pakkumisi.

“Eeldatavasti tõusevad hinnad suveks veel 5–10%, kuna hinnavahe äärelinnaga pole veel piisav,” ütles Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Ain Kivisaare kesklinna korterite kohta. Sarnases seisus kesklinna-ja magalakorteri ruutmeetri hinna vahe on täna ca 25–30%, ütleb ta. Kivisaare arvates on kõige rohkem kallinenud Kadrioru ja südalinna korterid. “Võiks öelda nii, et laenude odavnemine on teinud inimesi vähem hinnatundlikuks, millest ka kesklinna korterite kiire hinnatõus,” räägib Kivisaar.

ERI Elamispindade Kinnisvara tegevjuht Mart Saa ennustab, et hinnad tõusevad kesklinnas veelgi. “Tõusevad kõrgete lagede ja hea planeeringuga korterite hinnad. Korteri seisukord polegi siin vast määrav. Pakkumiste defitsiit suureneb veelgi Kadriorus ja ka mujal kesk- ning südalinnas,” räägib Saa. “Kindlasti jätkub hinnatõus ka Kalamajas. Hea asukoht kesklinna vaikse tänava ääres, hea planeering ja kõrged laed jäävad võtmesõnadeks ning selliste korterite hind kerkib kindlasti sellel aastal,” räägib Saa.