Seaduse põhiautori, rahandusministeeriumi peaspetsialisti Kristi Lahesoo sõnul on vastava sätte eesmärk anda maksuametile õigus nõuda kolmandalt isikult neile seadusega pandud vastutuse ulatuses maksuvõlgniku eest tasumist. Seni oli maksuametil võimalik neilt raha nõuda kohtuga, 1. juunist saab kohe teha ettekirjutuse.

“Nii on maksuametil võimalik kiiremini tegutseda ning võimalik, et ta saavutab varasemast paremaid tulemusi ka võitluses tankismiga,” ütles Lahesoo. Selleks, et isikult maksuvõlga sisse nõuda, peab olema tema seos maksuvõlglasest äriühinguga tuvastatud. Sissenõudmise eeldus ei ole tingimata ettekirjutuse saaja kriminaal- või halduskorras karistamine, rääkis Lahesoo.

Tema sõnul võib ettekirjutuseni viia nii olukord, kus maksuvõlaga ettevõte vormistatakse tankisti nimele, kui ka maksuvõlgniku vara ostmine.

Ettekirjutuse tegemise eeldus on maksumaksja või maksu kinnipidaja pankrot või olukord, kui maksuvõlglase arestitud pangakontodelt ei ole õnnestunud kolme kuu jooksul maksuvõlga sisse nõuda.

KPMG Estonia maksuspetsialisti Jüri Kalda sõnul jääb sätte mõte segaseks ega peaks kaasa tooma suuri muutusi.

Esmapilgul tundub, et endised omanikud satuvad löögi alla, kui pärast äriühingu mahamüümist jäävad maksud tasumata, märkis Kalda.

Tema sõnul selgub aga seadusi vaadates, et on lihtne mõisted segi ajada ja valesid järeldusi teha. Nimelt tähendab ettevõte maksuseadustes äriühingut, aga äriseadustikus majandusüksust, mille kaudu ettevõtja tegutseb, st asju, õigusi ja kohustusi.

Juristid ei ole seni üksmeelel, mille alusel otsustada, kas ettevõtte üleminekul lähevad üldse kohustused üle, kuna need peavad olema selle ettevõttega seotud.

Kui äriühing on kõik või osa oma varast ära müünud, kinkinud ja ka maksuvõlad on omandajale üle läinud, võib maksuamet pärast omandaja pangakontode arestimist saata ettekirjutuse ka sellele äriühingule, mis oma vara müüs. “Minu arust ei saa aga selle paragrahvi alusel nõuet esitada firma omanikele ega juhatuse nõukogu liikmetele, sest ettevõtte omandajaga solidaarselt vastutab kohustuste eest viie aasta jooksul see äriühing, mis ettevõtte müüs ja millel oli eelnevalt maksuvõlg,” rääkis Kalda.

Äriühingu kohustuste eest vastutab Kalda sõnul omanik oma investeeringu ulatuses. “Minu arvates on ettevõtte müünud äriühingu omanikele nõude esitamine võimalik vaid haldus- või kriminaalmenetluse korras,” põhjendas Kalda.

Kristi Lahesoo sõnul peab elu näitama, mil moel uudset sätet kasutama hakatakse.

Maksukorralduse muudatus on kättesaadav aadressil www.maksumaksjad.ee.

Tankisti palkaja vastutab maksuvõla eest
§23¹ Maksuvõla sissenõudmine kolmandalt isikult (1) Maksuhalduril on õigus ettekirjutusega nõuda maksumaksja või maksu kinnipidaja maksuvõla tasumist /---/: 1) ettevõtte või selle osa üleandnud isikult sellise maksuvõla osas, mille eest ta vastutab solidaarselt ettevõtte omandajaga /---/
Allikas: jõustuv maksukorralduse seadus