Ehitusturul saada olevast maasoojuspumbast erineb Jürise leiutis külmavahetusosa poolest. Oma unikaalse lahenduse ehk torude kalde ja spetsiaalse kattekihi on Jüris kaitsnud kasuliku mudeliga. Pool aastat tagasi andis ta patenditaotluse sisse Soomes ning kavatseb aasta jooksul anda sisse ka rahvusvahelise patenditaotluse.

“Kuus aastat kummitas mind mõte, miks talvel keldrisse minnes on soe ja suvel palavaga jahe,” meenutab Jüris, miks ta hakkas maasoojuse kasutamise võimaluste üle juurdlema. Jürise sõnul sundis teda midagi uut ja odavamat välja mõtlema ka karm konkurents ventilatsiooniehitusfirmade turul. Jüris on kaasomanik väikefirmas OÜs Airmaker, mis on projekteerinud ja paigaldanud ventilatsioonisüsteeme näiteks Pirita TOPi hotelli, 76 korteriga elamusse Viimsis ja mitmesse tuntud pubisse.

Jürise ja tema elukaaslase eramusse ligi kaks aastat tagasi ehitatud soojusvahetussüsteemi uurisid eelmisel aastal kolme kuu vältel põhjalikult ja tegid mõõtmisi Eesti põllumajandusülikooli spetsialistid. EPMÜ põllumajandustehnikainstituudi dotsendi Viljo Viljasoo kinnitusel annaks uudse kliimaseadme kasutamine elamutes kuni 60protsendilise efektiivsuse.

Viljasoo sõnul on nende instituut aastaid tegelenud ka maasoojuspumba temaatikaga ja seetõttu julgeb ta väita, et Jürise leiutatud süsteemi rajamine on kuni poole odavam ning hoolduskulud on tunduvalt väiksemad. “Kas Jürise lahendusest saab maasoojuspumbale tõsine konkurent, sõltub leiutajast,” räägib Viljasoo. “Uudne kliimaseade tuleks katsetusteks rajada erinevatele objektidele.”