Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakleri Marko Kivisalu sõnutsi on kesklinna ummikud ja suured parkimisprobleemid suunanud üha rohkem bürooruumide kliente äärelinna.

Eelistatumad piirkonnad on Sõpruse pst, Mustamäe tee ja Ehitajate tee ehk siis eelkõige Mustamäe suund. Teiselt poolt pakub hulgaliselt uusi pindu ka Ülemiste innovatsioonilinnak ning mitmed suured ettevõtted on lepingud sinna kolimiseks juba sõlminud.

Hinnad tõusevad 10 protsenti aastas

Kivisalu hinnangul on ehitushinna tõus ja jätkuv nõudlus kvaliteetsete pindade järele tinginud selle, et uutes ärihoonetes ja valmivates arendusprojektides on büroopinna üürihinnad vahemikus 170-195 krooni ruutmeeter. Suuri hinnahüppeid büroopindade turul ei ole olnud ning jätkub mõõdukas hinnatõus, kuni 10 protsenti aastas.

Kivisalu ei usu, et tasuta parkimine oleks peamine argument kesklinnast mujale kolimiseks, kuna enamasti on uute hoonete ümbruses parkimine tasuline.

“Pigem on põhjuseks piisavalt suur parkimisala, mis tagab mugava juurdepääsu nii töötajatele kui ka klientidele,” märgib ta. Rime Kinnisvara äripindade osakonna juhataja Tanel Veisson kinnitab samuti, et äärelinnas asuvad büroopinnad muutuvad atraktiivsemaks.

Turule tuleb hulk uusi büroopindu

Kiiret hinnatõusu Veisson linna servas ennustada siiki ei julge, sest aasta-paari jooksul lisandub äärelinna vähemasti 90 000 ruutmeetrit kvaliteetset büroopinda. Arvestades, et südalinna parkimismajades võrdub ühe ööpäevaringse kuukaardi hind juba väikeauto liisingu kuumaksega — ca 2500 krooni — ei ole tasuta parkimine äärelinna kolimiseks vähetähtis argument.

“Kui siia lisada madalam üüritase, hea ligipääs ka tipptunnil ning miks mitte ka värskem õhk, siis ei olegi äärelinna kasvav populaarsus eriti üllatav,” räägib Veisson.

Webmedia haldusjuht Urmo Pärg põhjendas Ülemistele kolimist uute arenguvõimalustega. “Enam ei tule ruumi osas füüsilist piirangut ette. Meil on inimeste arv igal aastal kahekordistunud,” ütles Pärg.

Kommentaar

Viktoria Kitsik
Colliers International OÜ maakler

Vaatamata suurele nõudlusele kvaliteetsete ja kaasaegsete büroopindade järele, ei ole ette näha järsku üürihindade tõusu, kuna pakkumine kasvab.

Üürihindade aastane kasv on 3,5-5 protsenti. Samas 2008. aastaks planeeritud uute büroopindade pakkumiste hüppeline kasv võib suure nõudluse mõneks ajaks rahuldada ning aeglustada üürihindade edaspidist kasvu või selle isegi peatada.

Soosituimad piirkonnad on Mustamäe, Lasnamäe ja Kristiine linnaosa ärisõlmkohad, mis on lihtsa ligipääsuga nii era- kui ka ühistransporti arvestades.

Äärelinna kolimise peamisteks argumentideks on seal pakutavate uute büroopindade hea kvaliteedi ja hinna suhe, selle kõrval ka suhteliselt soodsad parkimisvõimalused ja -tingimused ning laienemisvõimalus ja hea ligipääs.

Miks peaksid üürileandjad küsima madalamat hinda, kui tulemus igati nüüdisaegsete ruumide poolest on ju sama kui kesklinnas?

Tiina-Piret Peegel
ERI Kinnisvara vanemmaakler

Pärnu maanteel Järve keskuse juures peatati paar aastat tagasi uue büroohoone projekt, kus küsitav üürihind oli kesklinna tasemel.

Arendajad soovisid enne ehituse algust katta vähemalt poole uue hoone pindadest eellepingutega. Leidus täpselt üks soovija, kes oleks olnud nõus igati kaasaegse pinna eest maksma äärelinna keskmisest oluliselt kõrgemat üüri.

Kuid alati jäävad alles ka firmad, kelle prestiiž lausa nõuab büroo asumist lausa südalinnas ning on valmis maksma nii kõrgemat üürihinda kui ka parkimistasu.

Mustamäe on kõige soositum piirkond
Uute büroohoonete soositumad piirkonnad

• Mustamäe: Sõpruse pst, Laki tn ja Tammsaare tee vaheline ala, Mustamäe tee
• Pärnu maantee alates viaduktist kuni Tammsaare tee ristmikuni
• Peterburi tee algus kuni Smuuli tee ristmikuni

Uute büroohoonete jaoks ebapopulaarsed piirkonnad

• Nõmme, Pääsküla, Männiku
• Õismäe
• Kopli
• Kalamaja

Perspektiivsed piirkonnad

• Lasnamäe — Laagna tee ja Peterburi tee vaheline ala
• Rocca Al Mare