Kuigi spetsialistid on valdavalt seisukohal, et Ühendriikide tragöödia tagajärgi ja nende ulatust on veel vara prognoosida, ollakse üksmeelel, et kõige tõenäolisema stsenaariumi kohaselt satub maailma suurim majandus kolmandas kvartalis esmakordselt kaheksa aasta jooksul majanduslangusse ehk siis kvartali majanduskasv on eelmise aasta sama ajaga võrreldes negatiivne.

“Edasisi arenguid on praegu raske prognoosida, kuid esmapilgul näib, et Ühendriikide majanduskasv väheneb ning see toob kaasa globaalse majanduslanguse ning keskpankade reaktsioonid,” lausus BNP Paribasi analüütik Ken Wattret.

“Ameerika majandus ei olnud seni väga kriitilises seisus, sest tarbijad säilitasid oma kulutuste taseme vaatamata majanduse seisule,” vahendas uudisteagentuur AFX USA legendaarse investori George Sorose sõnu. “Praegu on juba märke tarbijate ettevaatlikumaks muutumisest. See oli kõigile suur ðokk ning minu hinnangul võib see tarbimist mõjutada ning seeläbi ka majanduse langusse viia,” lausus Soros.

Kui enne terroriakte oli USA majanduskriisi tõenäosus 35 protsenti, siis nüüd on see tõusnud 50 protsendile ütles Kauppalehtile Aktia panga peaökonomist Timo Tyrväinen.

Analüütikute sõnul avaldub tragöödia mõju majandusele tarbijate kaudu, kes ebakindlas olukorras oma kulutusi vähendavad, tõmmates jalad alt seni USA majandust krahhist hoidnud mootoril — eratarbimisel.

“Tragöödia mõjutab tarbijausaldust mitmete kuude jooksul,” ütles Michingani Ülikooli tarbijauuringute juht Richard Curtin ajalehele The Washington Post. “Tarbijad arvavad, et majandusel läheb kardetust veelgi halvemini. See suurendab tõenäosust, et vähemalt paar kvartalit seisame me silmitsi negatiivse majanduskasvuga,” lisas ta.

Mõnede analüütikute hinnangul halveneb majanduse olukord vaatamata sellele, et pikemas perspektiivis loob katastroof võimalused uute töökohtade loomiseks ja majanduskasvu suurenemiseks ehitusse suunatavate lisakulutuste kaudu.

“On oht, et sellele järgneb tarbijate kulutuste kärpimine, mille tähelepanuta jätmine viib USA majanduse langusse ning võib endaga kaasa haarata ka kogu maailmamajanduse,” ütles Wells Fargo & Co peaanalüütik Sung Won Sohn, prognoosides, et maailma juhtivad keskpangad lõdvendavad maailmamajanduse päästmise nimel rahapoliitikat.

Intressimäärade alandamise võimalikkust kinnitasid eile oma tegevusega Euroopa Keskpank (EKP) ja Jaapani Pank, kes pumpasid rahaturgudele 80 miljardit dollarit ehk 1,3 triljonit krooni lisaraha. EKP-lt tuli sellest umbes triljon krooni.

Otseselt ei ole keskpangad intressilangetamise kava kinnitanud. EKP president Wim Duisenberg pakkus küll Ühendriikidele finantsturgude toetamiseks igakülgset abi, kinnitades, et ollakse valmis ka interventsiooniks (valuuta tugiostudeks), kuid toonitas, et kiire intressimäärade muutmine võib stabiilsuse asemel paanikat tekitada.

Analüütikud on arvamusel, et intressi langetamises astub esimese sammu tänavu juba seitse korda laenuraha odavdanud Ühendriikide keskpank, kellelt oodatakse lähipäevadel 50 baaspunkti suurust intressikärbet. Maaklerid prognoosivad kärpe suuruseks isegi 100 baaspunkti.

Milline on tragöödia mõju muu maailma majandusele, ei taha analüütikud ja institutsioonide juhid veel prognoosida, kuid kinnitavad, et mõju on tõenäoliselt olemas.

Ühendriikide mainekas investeerimispank Goldman Sach teatas, et tragöödia pööras panga maailmamajanduse kosumisele rajatud Euroopa strateegia pea peale. Panga teatel mõjutab terrorirünnak nii tarbija- kui firmade usaldust ja süvendab majanduse allapoole liikumist, nendes tingimustes ei ole turgude olukorra paranemisel tuginev strateegia enam sobiv.

Investeerimispanga hinnangul saavad suurema löögi osaliseks lennufirmad, hotellid, meelelahutusärid, jaekaubandus. Paraneda võivad telekomifirmade ning turvateenuseid ja turvatehnoloogiat pakkuvate firmade väljavaated.

Goldman Sach lisas, et majanduse taastumise väljavaated sõltuvad eelkõige sellest, kui agressiivselt lõdvendatakse järgnevatel nädalatel rahapoliitikat ning kuidas liigub nafta hind.

Wim Duisenberg keeldus võimalikku mõju kommenteerimast, kuid möönis, et keskpank võib langetada järgmise aasta majanduskasvu prognoose.

Vastukaaluks pessimistlikele prognoosidele on ka positiivsema arengustsenaariumi ennustajaid, kelle sõnul ebakindlus sunnib inimesi massiliselt tagavarasid soetama, mistõttu tarbimine ei kahane.

I.P Morgan Chase’i peaanalüütiku James Glassmanni hinnangul tekitab tragöödia Ameerikas ja tsiviliseeritud maailmas trotsi, rünnakus nähakse ohtu tsiviliseeritud maailmale ja see toob esile head pooled.

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Pedro Solbes kinnitas eile koguni, et Euroopa Komisjon jõudis analüüsi tulemusena järeldusele, et USA vastu suunatud terroriakt ei avalda erilist mõju ei Ameerika ega Euroopa majandusele.