Terad keedetakse esmalt soolases vees, kuivatatakse päikesepaistel, pruunistatakse ahjus ning jahvatatakse.

Kamajahu bioloogiline väärtus on väga suur. Tänu täisterade ja herne jämejahvatusele säilib kamajahus kõik see hea, mida loodus teradesse pannud on.

Kuna kama on erinevate terade segu, siis on ta väga väärtuslik valguallikas sisaldades mitmeid organismi jaoks olulisi aminohappeid. Organism vajab aminohappeid valkude tootmiseks, mida omakorda vajatakse lihaste, naha, juuste, küünte ehitamiseks aga ka organismi ainevahetuse kontrollimiseks ja juhtimiseks. Kama suur kiudainete sisaldus on oluline seedimisele. Kamajahust saab ka energiat andvaid liitsüsivesikuid, mitmeid vitamiine ja mineraalaineid.

Tänu rukkile ja hernele on kamajahus B-grupi vitamiine mitu korda rohkem kui teistes jahudes. B-grupi vitamiinid on närvisüsteemi, mälu, õppimisvõime ja stressijuhtimise olulised vitamiinid. Kamajahu sisaldab ka väärtuslikku antioksüdanti E-vitamiini, mida loetakse nooruse ja ilu vitamiiniks ning mis vähendab vähiriski. Mineraalainetest olulisemad kamajahus on kaalium, fosfor, räni, raud, tsink, nikkel, fluor, jood ja seleen.

Kaalium on südametegevuse hea käekäigu eest seisev mineraalaine. Fosforit vajab meie keha energiamajanduse korraldamisel, aga ka luukoe ehituses, biomembraanide ehituses ja paljudeks muudeks ülesanneteks. Rauast sõltub kudede varustamine hapnikuga, tsink omab olulist rolli maitsmismeele töös, rakkude remontimisel, immuunsussüsteemi töös. Seleen on oluline antioksüdant, räni parandab naha, küünte, juuste ja kõhredeseisundit.

Kamajahust võib vastavalt fantaasiale ja maitsele valmistada mitmeid tervislikke, põnevaid ja toidulauda rikastavaid toite: kamajahu hapupiimatoodete ja meega, kamakreem, kama-marjapuder piimaga, kamapallid, kamapannkoogid, kama-jäätisekokteil, jne.

Autor: Laine Parts