Sellest ajast on palju vett merre voolanud, mitu peaministrit ja palju majandusministreid vahetunud.

Aitäh meeldetuletuse eest
Aitäh Sulle, Edgar, meeldetuletuse eest, et NRGga läbirääkimiste alguses oli Eesti positsioon vähemalt viis korda parem kui praegune tegelikkus seda on.

Sisuliselt oli meie seis veel rohkem kui viis korda parem, sest täna lubab NRG elektrijaamade (pluss 51% Eesti Põlevkivi) eest ainult 50 miljonit, tollal lubati 250miljonit üksnes elektrijaamade eest ilma kaevandusteta.

Lisaks eelöeldule ei olnud tollasel Eesti valitsusel plaanis NRG-le maha parseldada täielikku monopoolset turgu ega tagada ostjale 12%list kapitalitootlikkust. Seda polnuks võimalik ega vajalikki teha, sest Narva Elektrijaamade omanikul on ilma igasuguste garantiideta piisav konkurentsieelis kõigi teiste võimalike tootjate ees ning valitsuse ülesanne oleks elektrijaamade erastamise puhul kaitsta elektrimonopoli eest hoopis teisi elektritootjaid ja tarbijaid.

Minu juhitud valitsuse plaan
Nii oli minu juhitud valitsusel ka plaanis ja selline turukäsitlus oli fikseeritud valitsuse määrusega. Tollane elektrijaamade erastamise plaan nägi ette 250 miljoni dollari eest NRG investeeringuid, mis oleksid piisavad elektrijaamades vajalike uuenduste tegemiseks ning mis hoidnuks elektrihinna Eesti tootjate ja elanike jaoks madalal tasemel. Paketis oli koos elektrijaamade erastamisega kavandatud muuta Eesti Energia aastaks 2000 riigi kontrolli all olevaks ülekandevõrguks, piirkondlikud jaotusvõrgud oli kavas Eesti Energiast eraldada ning erastada, energiaseadusega nägime ette tõhusa energiatururegulaatori loomise.

Just elektrihinna järsu tõusu ärahoidmiseks ja majandusele hapniku võimaldamiseks olnuksid kasulikud ülalmainitud meetmed ja NRGga sõlmitud arengu- ja koostöö- kokkulepe. Teistel tingimustel poleks me lepingut üldse sõlminud. Kahjuks otsustasid järeltulevad võimukandjad teisiti. Turumajandusest energeetikas otsustati loobuda. NRG sai kõik oma tahtmised, sealhulgas 51% Eesti Põlevkivist ja ettekirjutusõiguse Eesti riigile, missugune peab olema Eesti energiaseadus. Tänaseks ongi NRG näpunäidete järgi koostatud elektrituru seaduse eelnõu, mis sisuliselt on juba menetluses.

Tänan Sind, Edgar, et elektrijaamade tehinguga tuletasid meelde mind, kes ma neli aastat tagasi peaministriametist lahkusin ega sõlminud NRGga ei head ega halba lepingut. Ju ei väärinud järgnevad valitsejad Sinu arvates äramärkimist.

Kuue aastaga eikuhugi
Kuus aastat on NRG lepingu tingimusi arutatud, jõutud pole aga kusagile. Eesti läbirääkijad on üles näidanud totaalset võhiklikkust ja teovõimetust. Absoluutselt kõigile peale valitsuse on selge, et NRG lepingu tingimused on Eestile vastuvõetamatud. Praeguse valitsuse tegevus elektrijaamade ja ka raudtee erastamisel tuletab meelde Gori karikatuuri, kus politseinik ähvardab purjus kärumeest: “Käru ei ole riigivanker. Kui selle kraavi ajad, teen protokolli!”

Kui Sind, Edgar, antud küsimuses minu arvamus huvitab, siis ütlesin selle Sulle meie telefonivestluses paar päeva enne Sinu artikli ilmumist. Kordan seda siinkohal veelkord.

Ütlesin, et Eesti pool on elektrijaamade erastamise läbirääkimised maha mänginud. NRG-le on minu jaoks arusaamatutel põhjustel kõigis küsimustes vastu tuldud. Sellise lepingu jõustamine paneb Eesti majanduse, eriti tööstuse, väga raskesse seisu. Kui erinevad valitsused pole kuue aasta jooksul suutnud tehingu tingimustes rahuldavalt kokku leppida, siis tuleb NRG koju tagasi saata ja Eesti elektrijaamad riigi omandusse jätta.

Kui Sina, Edgar, suudad saavutada sellise lahenduse, siis kutsun ma kõiki eestimaalasi järgmistel valimistel Keskerakonna poolt hääletama. Eesti ettevõtjad ja rahvas oleksid Sulle lõpmata tänulikud!