“Nii hullu aega pole minu bürool 15 aasta jooksul veel olnud, meil on isegi 2008. aasta peaaegu täis planeeritud,” märkis omanimelise arhitektuuribüroo omanik Kalle Rõõmus ja lisas, et uuteks projektideks ja riigihangetel osalemiseks on aega vaid algajatel arhitektidel ja tudengitel.

Tallinna Tehnikakõrgkoolis kolmandal kursusel arhitektuuri tudeeriv Olavi Kukk kinnitas, et nõudlus noorte järele on tohutu ja pidevalt käiakse koolis tööpakkumisi tegemas. “Mina töötan oktoobrist alates Realarhitektid OÜs ja võib öelda, et minu kursusel töötab 75% tudengitest,” sõnas noormees.

Noorte jõulist astumist tööturule peab arhitektuuribüroo Urban Mark OÜ omanik Ülar Mark positiivseks, kuid tunnistab siiski teatavat ohtu tööde kvaliteedile. “Mõnest oskusest jääb algajal ikka puudu, nii et ilma kogemuseta isikliku büroo asutamine pole ehk parim mõte,” arvas Mark. Sama meelt on ka tudeng Kukk, kes unistab küll enda firmast, kuid ei plaani sellist sammu lähema viie aasta jooksul. “Enne tuleb ikka teistelt õppida ja püüda ka välismaal kogemusi omandada,” ütles Kukk.

Piiri taga töötamine on arhitekt Marki sõnul Eesti arhitektidele suur perspektiiv. “Praegu eriti välismaale ei kiputa, sest Eestis on nii suur nõudlus. Samas tuntakse meie arhitektide vastu suurt huvi Lätis, Leedus, Ukrainas ja mujal Euroopas,” märkis ta. Mark lisas, et piiri taga töötamiseks peab olema tugev meeskond ja kahe-kolmekesi sinna paraku asja pole.