“Peakokk on nagu dirigent köögis,” iseloomustab selle aasta Grillfest Estonia 2000 grillimisvõistluse peaauhinna võitja, Olde Hansa restorani peakokk Rainer Härm alias Jazz oma tööd. “Kätega peab küll tööd tegema, kuid põhiliselt tehakse tööd siiski ajudega.”

“Praegu käib kokkade pärast söögikohtade vahel tihe rebimine, tulevikus läheb see veel suuremaks,” kinnitab üheksa aastat koka ametit pidanud Noorte Kultuuriklubi peakokk Toomas Lääts.

Läätse sõnul on tööjõupuuduse probleemi lahendamiseks praegu loomisel inimesi Eesti kokkade internetipank, mis hakkab toimima business-to-business mudelina, andes asjatundjatele infot koolitusest, vabadest töökohtadest ja muud vajalikku teavet.

Eesti kõige tunnustatum kokanduse ja restoraniala spetsialist Dmitri Demjanov soovib aga olukorra parandamiseks järgmisest aastast panna tööle kokkade instituudi.

Demjanovi sõnul tuleb maksta selle eest, et olla väga heas Prantsusmaa restorani köögis ja vaadata, kuidas seal töö käib, 2000 krooni päevas, protsessis osalemise eest peab välja käima aga kaks korda suurema summa.

Tehtud investeeringud koolitusse peaks pärast sisse tooma nii koka tööandjale kui ka loomulikult tegijale endale. Kuni paarikümne tuhande kroonini ulatuva palga juurde võib endale nime teinud kokk teenida korralikku lisaraha privaatpidude, saatkondade vastuvõttude ja muude ürituste korraldamiselt, telesaadete, videote ja reklaami pealt.