“Meie kuuleme sellest õnnetusest teilt esimest korda,” ütles Poola kindlustusfirma Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU SA) vastutusnõuete koordinaator Andrzej Wasilewski, kui küsisin temalt Tivoli Tuuril juhtunud õnnetusel kannatanute kindlustuse kohta. Samas tunnistas Wasilewski, et ITV Heby, kellele süttinud karussell kuulub, on tõesti kindlustusklient.

Tivoli Tuuri korraldaja Lauri Viikna oli üllatunud, et Poola kindlustusselts polegi juhtunud õnnetusest midagi kuulnud.

Viikna: ITV Heby teavitas kindlustust kohe

“Sellest ei pruukinud teada see inimene, kuid ITV Heby teavitas Poola kindlustusfirmat õnnetusest kohe esimesel päeval,” kinnitas Viikna, kelle sõnul on kindlustusfirma üldse teisejärguline. “Kannatanutele korvab kahju seadmete omanik ITV Heby, kes esitab alles pärast seda väljakäidud summa kindlustusfirmale.”

Õnnetuses kannatada saanute eest seisev advokaat Küllike Namm pole asjade senise käiguga rahul.

“Möödunud reede oli esimene kord, kui saime Tivoli Tuurilt oma ohtratele pretensioonidele vastuse,” sedastas ta.

Namm ei nõustu loobuma Tivoli Tuuri vastu esitatud nõuetest. “Kuna OÜ Tivoli Tuur on meile siin ainus reaalselt nähtav õnnetusega seotud firma, siis ei saa me seda riski ja vastutust enda peale võtta,” rääkis Namm. Advokaadi sõnul on ebaselge, millised on täpsed lepingud ja kellel millised kohustused on.

Viiknale jääb selline käitumine aga täiesti mõistmatuks, “Tivoli Tuur on ainult laada korraldaja. Ma ei mõista, miks peaks seda kohtuse kaebama, kui on reaalselt olemas Rootsi firma ITV Heby, kes vastuse enda peale võtab ja on nõus ka kannatanutele kahju korvama.”

Kannatanute advokaat ootab homseni

Namm nõustus kannatanutele nõuete rahuldamise tärminit vaid homse päeva peale lükkama, misjärel lubas ta kasutusele võtta karmimad meetmed. “Selle asjaga ei ole mõtet pikalt venitada. Kui 7. juuniks pole kannatanutele raha üle kantud või kui pole kindlaid dokumente, mis tõestavad, et nad hindavad kahjusid teistsugusel määral ja teistsugusel suurustel, tuleb meil otsida muid lahedusi,” sõnas Namm. Ta ei välistanud kohtu poole pöördumist.

Viikna sõnul olekski kohtuasi ITV Heby ja kannatanute vahel kõige õigem lahendus, “Kohus suudab olukorrale anda kõige õigema vastuse ning samuti saab ta määrata, kellele, millal ja kui suures ulatuses kahjusid korvatakse,” rääkis Viikna.

Seadmete omanik ITV Heby jäi kättesaamatuks

Kahju kandmise eest vastutuse enda peale võtnud karusselli omanikku, Rootsi firmat ITV Heby polnud võimalik kommentaariks tabada.

Tivoli Tuuril keerutanud karussell Enterprise süttis Rakveres ning selles sai kannatada 31 inimest, kes karusselliga mitu korda läbi leekide sõitsid.