"Viimasel ajal on suurenenud eelkõige värske saagiga import puuvili. Lisaks on suurem hinnatõus olnud toodetel, mille hind sõltub saagist või börsihindadest, need on suhkur, nisujahu, pasta, tangained, toiduõli, import mesi, kirsi-ananassikompott, päevalilleseemned-sarapuupähklid," ütles Nõupuu Delfile.

"Hinnad on tõusud vahemikus 2-8 protsenti. Odavnenud on värske köögivili," lisas Nõupuu.

Selle aasta esimese seitsme kuuga oli toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnatõus Eestis üks suuremaid Euroopa Liidus.

Eesti Panga hinnangul avaldavad hinnatõusule mõju kaupmeeste juurdehindlused. Kauplustes, kus on ülekaalus toidukaubad, joogid ja tubakatooted, kasvas marginaal teises kvartalis keskpanga andmetel 20 protsendini võrreldes 18 protsendiga eelmise aasta lõpus.

Nõupuu ütles, et Comarketeid haldav Abc Supermarkets ei ole oma juurdehindlust suurendanud. "Valdavalt on hinnatõus seotud sisendhindade tõusuga," kinnitas ta.

Selveri keti juht Andres Heinver juhtis tähelepanu asjaolule, et keskpank on oma kommentaaris võrrelnud käimasoleva aasta teist kvartalit möödunud aasta lõpuga.

"Jõulude eel ja ajal olid tarbijad oma ostukäitumiselt veel väga tagasihoidlikud ning eelistasid valdavalt madalama marginaaliga kampaaiakaupu ning kaubagrupi odavamaid tooteid," selgitas Heinver.

"Kui varasemate jõudude puhuks on eestimaalane ostnud parimaid pidulauatooteid, siis seekord eelistati just soodushinnaga ja odavamaid kaupu."

Kevadest alates on kliendid Heinveri sõnul tuleviku suhtes optimistlikumad ja pöörduvad oma tavapäraste tarbimisharjumuste juurde tagasi.

"Ostukorvi jõuab üha enam tavahinnaga tooteid, seega saame rääkida pigem tarbimisharjumuste muutusest kui marginaalide tõusust."